Fethullah b. Ebi Yezid eş-Şirvânî'nin 'Âyetül-Kürsî Tefsiri' adlı eserinin tahkiki
Manuscript investigation of 'Interpretation of Ayat al-Kursi' by Fathullah bin Abi-Yazid
- Tez No: 858351
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜLLÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Âyetü'l-Kürsî, Tefsir, Kur'ân-ı Kerîm, tahkik, Ayat al-Kursi, interpretation, Quran, authentication
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma, Osmanlı döneminde yaşamış âlimlerden olan Fethullah b. Ebi Yezid eş-Şirvânî'nin (öl. 891) Tefsîru Âyeti'l-Kürsî (Âyetü'l-Kürsî Tefsiri) isimli eserinin tahkikini ve incelenmesini konu edinmektedir. eş-Şirvânî, yüz küsür sayfadan müteşekkil olan bu önemli eserinde, Âyetü'l-Kürsî olarak bilinen ve fazileti hakkında birçok rivatet bulunan el-Bakara 255. âyetini; nahiv, sarf, akide, tasavvuf, felsefe ve sözlük gibi birçok açıdan ele ele alarak tefsir etmiştir. Bunun yanı sıra ilgili âyetin önemi ile ilgili varit olmuş birçok hadisi ve rivayeti derlemiştir. Ayrıca önde elen tefsircilerin ve Arap dili bilginlerinin görüşleri ışığında önemli meseleleri bir araya getirmiştir. Eserin birçok yenilik barındıran büyük bir emek mahsulü olması ve daha önce tahkikinin yapılmış olmaması, çalışmamızı önemli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the authentication and study of the interpretation of Ayat al-Kursi by Imam Fathullah bin Abi Yazeed al-Shirvani, may Allah have mercy upon him (d. 891 h). The interpretation of Ayat al-Kursi is considered a significant endeavor undertaken by Imam al-Shirvani, spanning a hundred pages. He relied on prominent exegetes and scholars of the Arabic language. Imam al-Shirvani extensively elaborated on the interpretation of Ayat al-Kursi, encompassing key theological, mystical, grammatical, and morphological aspects. The great significance of Ayat al-Kursi is evident from the numerous traditions and references associated with it, enhancing the importance of this work, particularly as it has not been previously authenticated by Ottoman scholars.