Yamula Mansap Cazibe ve Pompaj Sulama Birliği performans analizi
Performance analysis for Yamula Downstream Gravity and Pump Irrigation Association
  1. Tez No: 858352
  2. Yazar: SENA BİLDİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ALİ İRİK, DOÇ. DR. SEVİM SEDA YAMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama Birliği, Su Temin Oranı, Sulama Oranı, Performans Analizi, Irrigation association, Water Supply Ratio, Irrigation Rate, Performance Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma Kayseri ilinde faaliyetlerini yürüten Yamula Mansap Cazibe ve Pompaj Sulama Birliği'nde 2018-2022 yıllarını kapsayan dönemde yürütülmüştür. Uluslararası Sulama ve Drenaj Teknoloji ve Araştırma Programı (IPTRID) tarafından önerilen bazı performans göstergeleri kullanılarak birlik performansı değerlendirilmiştir. Performans değerlendirmesinde birim sulanan alana dağıtılan sulama suyu miktarı, sulama oranı, sürdürülebilir sulama alanı oranı, sulama şebeke yoğunluğu, su temin oranı, sulama ücreti toplama oranı ve sulama şebekesi personel yoğunluğu göstergeleri kullanılmıştır. Performans değerlendirmesi sonuçlarına göre birim sulanan alana dağıtılan sulama suyu miktarı 3957.7 m3 /ha ile 5746.6 m3 /ha arasında, sulama oranları %58.5 ile %95.6 arasında, sürdürülebilir sulama alanı oranının 1.05-1.71 arasında, sulama şebeke yoğunluğu 20.0-32.6 ha/km, su temin oranı 0.64-1.02 arasında, sulama ücreti toplama oranı %80 ile %84 arasında değişim gösterdiği bulunmuştur. Sulama şebekesi personel yoğunluğu ise çalışan sayısında bir değişim olmadığı için 10.3 km/personel olarak tespit edilmiştir. Son yıllarda yaşanan kuraklık ile birlikte suya olan talebin fazlaca arttığı günümüzde suyun en çok kullanıcısı olan tarım sektöründe her bir damla suyun etkili bir şekilde kullanımı kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bu açıdan suyun planlayıcısı ve dağıtıcısı olan sulama birliklerinde performans analizinin yapılması sürdürülebilirlik için önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the Yamula Downstream Gravity and Pumped Irrigation Association, which carries out its activities in Kayseri province, during the period covering the years 2018-2022. Union performance was evaluated using some performance indicators recommended by the International Irrigation and Drainage Technology and Research Program (IPTRID). In the performance evaluation, the indicators of the amount of irrigation water distributed to the unit irrigated area, irrigation rate, sustainable irrigation area rate, irrigation network density, water supply rate, irrigation fee collection rate, and irrigation network personnel density were used. According to the performance evaluation results, the amount of irrigation water distributed to the unit irrigated area is between 3957.7 m3 /ha and 5746.6 m3 /ha,irrigation rates are between 58.5% and 95.6%, the sustainable irrigation area ratio is between 1.05-1.71, irrigation network density is 20.0-32.6 ha/km, It was found that the water supply rate varies between 0.64-1.02. The irrigation fee collection rate varies between 80% and 84%. Irrigation network personnel density was determined as 10.3 km/personnel, as there was no change in the number of employees. Today, when the water demand has increased due to the drought in recent years, it is to use every drop of water effectively in the agricultural sector, which is the largest user of water. In this respect, performance analysis in irrigation unions, which are the planners and distributors of water, plays an important role in sustainability.