Altın Oranın tasarım prensipleriyle sinema afişlerinde kullanımı: Stanley Kubrıck örneği
The use of Golden Ratio in cinema posters with design principles: The example of Stanley Kubrick
- Tez No: 858363
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Fine Arts, Radio and Television, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Sinema Afişi, Stanley Kubrick, Altın Oran, Graphic Design, Cinema Poster, Stanley Kubrick, Golden Ratio
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Görsel medyanın gücü, grafik tasarım alanında büyük bir öneme sahiptir. İnternetin yaygınlaşması, sosyal medyanın popülaritesi ve dijital teknolojinin ilerlemesi, video ve görsel sunumların etkileşimli bir şekilde tüketildiği bir çağı beraberinde getirmiştir. Video grafik, kullanıcıların dikkatini çekmek, mesajları iletmek, duyguları uyandırmak ve hedef kitleye ulaşmak için güçlü bir araçtır. Altın Oran, matematiksel bir kavram olup, doğada ve sanatta yaygın olarak görülen estetik bir orandır. Nesnelerin ve kompozisyonların doğru oranlarda tasarlanmasını ifade eder ve estetik algı üzerinde etkisi olduğuna inanılır. Sinema afişleri tasarımında Altın Oran'ın kullanımı, görsel denge, kompozisyon ve anlamın etkili iletimi gibi konularda önemlidir. Sinemada Stanley Kubrick, filmleri kadar film afişleriyle de tanınan bir yönetmendir. Kubrick'in film afişleri, izleyicinin dikkatini çekmek ve filmin konusunu etkili bir şekilde iletmek için altın oran kurallarının ustalıkla kullanılmış örnekleri arasındadır. Bu çalışmada, Kubrick'in film afişlerinde altın oranı nasıl kullandığı incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, grafik tasarımda altın oranın kullanım alanlarının çeşitliliğini vurgulayarak sinema afişlerindeki grafik tasarım öğelerini incelemek ve sinema kültürünün gelişimine ve sinema afiş tasarımlarına katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
The power of visual media has a great importance in the field of graphic design. The widespread use of the Internet, the popularity of social media and the advancement of digital technology have brought an era where video and visual presentations are consumed interactively. Video graphics is a powerful tool to attract users' attention, convey messages, evoke emotions and reach the target audience. The Golden Ratio is a mathematical concept and an aesthetic ratio commonly seen in nature and art. It refers to the design of objects and compositions in the correct proportions and is believed to have an effect on aesthetic perception. The use of the Golden Ratio in the design of cinema posters is important in issues such as visual balance, composition and effective transmission of meaning. In cinema, Stanley Kubrick is a director known as much for his film posters as for his films. Kubrick's film posters are among the examples of the masterful use of the golden ratio rules to attract the attention of the audience and effectively convey the subject of the film. This study examines how Kubrick used the golden ratio in his film posters. The aim of this study is to examine the graphic design elements in cinema posters by emphasising the diversity of the usage areas of the golden ratio in graphic design and to contribute to the development of cinema culture and cinema poster designs.