Preoperatif hasta eğitiminin iyileşmeye etkisi sistematik derleme ve meta analiz çalışması
The impact of preoperative patient education on recovery systematic review and meta-analysis study
  1. Tez No: 858362
  2. Yazar: KÜBRA DEMİR NİKREVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi öncesi, Eğitim, Hemşirelik, Metaanaliz, Preoperative, Education, Nursing, Meta-analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada preoperatif hasta eğitiminin iyileşmeye etkisi ve ilişkili faktörleri araştırmış olan çalışmaların incelenmesi ve metaanalizinin yapılması amaçlandı. Google Scholar, Ulakbilim, Pubmed, Science Direct ve, Google Akademik, pubmed tabanlarından 2012-2022 yılları arasında yayınlanan çalışmalar tarandı. Dâhil edilen çalışmaların kalite değerlendirmesinde 29 çalışma dahil edildi. Polit ve Beck tarafından önerilen kalite değerlendirme ölçütleri kullanıldı. Değerlendiriciler arası uyum; Kappa istatistiği, etki büyüklüğü;“Odds Ratio”, çalışmalar arası heterojenlik; Cochran'ın Q istatistiği ile hesaplandı. Yayın yanlılığını belirlemede Kendall'ın tau b katsayısı ve huni grafiği kullanıldı. Meta analize dahil edilen çalışmaların etki büyüklüğü ve yayın yanlılığı CMA 3 programı kullanılarak hesaplandı. Ameliyat öncesi hasta eğitiminin , eğitim veya bilgilendirme yapılmayan hastaların ameliyat sonrası iyileşme sürelerinin karşılaştırıldığı analizlere göre 2.133 (G.A; 1.772-2.568; p= 0.000) değeri ile Odss oranı olan +1 değerinin üstünde çıkması nedeniyle istatiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Anksiyete düzeylerinin karşılaştırıldığı analizler için etki büyüklüğünün 1.904 (G.A; 1.462-2.479; p= 0.00) değeri ile Odss oranı olan +1 değerinin üstünde çıkması nedeniyle istatiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. Fiziksel fonksiyon düzeylerinin karşılaştırıldığı analizlerin etki büyüklüğünün 1.760 (G.A; 1.398-2.215; p= 0.00) değeri ile Odss oranı olan +1 değerinin üstünde çıkması nedeniyle istatiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. Ağrı düzeylerinin analizleri karşılaştırıldığında etki büyüklüğünün 2.480 (G.A; 1.728-3.560; p= 0.00) değeri ile Odss oranı olan +1 değerinin üstünde çıkması nedeniyle istatiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi.Hastanede kaldıkları sürelerin karşılaştırıldığında için etki büyüklüğünün 1.917 (G.A; 1.274-2.885; p= 0.00) değeri ile Odss oranı olan +1 değerinin üstünde çıkması nedeniyle anlamlı olduğu belirlendi. Ameliyat öncesi hasta eğitiminin ameliyat sonrası dönemde psikolojik ve fizyolojik iyileşmeye etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine and meta-analyze studies that investigated the effect of preoperative patient education on recovery and related factors. Studies published between 2012 and 2022 from Google Scholar, Ulakbilim, Pubmed, Science Direct and Google Scholar, Pubmed were scanned. In the quality assessment of the included studies, 29 studies were included. Quality assessment criteria suggested by Polit and Beck were used. Inter-rater agreement; Kappa statistic, effect size;“Odds Ratio”, heterogeneity between studies; Calculated with Cochran's Q statistic. Kendall's tau b coefficient and funnel plot were used to determine publication bias. The effect size and publication bias of the studies included in the meta-analysis were calculated using the CMA 3 program. According to the analysis comparing the postoperative recovery times of patients without education or information, preoperative patient education was found to be statistically significant, with an Odss ratio of 2.133 (G.A; 1.772-2.568; p= 0.000) being above the +1 value. For the analyzes comparing anxiety levels, it was determined that the effect size was statistically significant with a value of 1.904 (G.A; 1.462-2.479; p = 0.00) and was above the Odss ratio of +1. The effect size of the analyzes comparing physical function levels was determined to be statistically significant, with a value of 1.760 (G.A; 1.398-2.215; p= 0.00) being above the Odss ratio of +1. When the analyzes of pain levels were compared, it was determined that the effect size was statistically significant with a value of 2.480 (G.A; 1.728-3.560; p= 0.00) and was above the Odss ratio of +1. When the duration of hospital stay was compared, the effect size was 1.917 (G.A; 1.274-2.885; It was determined to be significant as the value of p= 0.00) was above the Odss ratio of +1. It has been determined that preoperative patient education has an effect on psychological and physiological recovery in the postoperative period.