Onkoloji hastalarının E-sağlık okuryazarlıkları ile öz yeterlilik durumları arasındaki ilişki
The relationship between e-health literacy and self-efficacy of oncology patients
  1. Tez No: 858375
  2. Yazar: HACER CEREN ARIKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VİLDAN KOCATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Onkoloji, Kanser, E-sağlık okuryazarlığı, Öz yeterlilik
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kanser tedavisindeki değişim ve gelişimle birlikte hasta-hekim-bakım veren sorularını ve sorunlarını ele alma, ortak karar verme sürecinde dijital dönüşüme geçiş ile e-sağlık okuryazarlığı hayati önem taşımaya başlamıştır. E-sağlık okuryazarlığı, dijital dünyada sağlık bilgilerini bulma, anlamlandırma, değerlendirme ve sağlık sorunlarıyla başa çıkma becerisini ve elektronik kaynaklardan bilgi çekerek bu bilgiyi kullanabilmektir. Hastaların kendi sağlıkları üzerinde kararlarını alabilmeleri özyeterlilik düzeyini artırabilir. Bu araştırmanın amacı onkoloji hastalarının e-sağlık okuryazarlıkları ve öz yeterlilik durumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma, 10.03.2023 ile 05.09.2023 tarihleri arasında Acıbadem Altunizade Hastanesi, Onkoloji Yatan Hasta Kliniği, Kemoterapi Ünitesi ve Medikal Onkoloji Polikliniğine başvuru yapan ve tedavi gören 280 onkoloji hastası oluşturdu. Verilerin toplanmasında Tanımlayıcı Özellikler Formu, Öz yeterlilik/ Etkililik Ölçeği, E-sağlık Okuryazarlığı Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalamaları 41,09±11,64'tü. Katılımcıların E-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği Toplam Puanları ve Öz Yeterlilik/ Etkililik Ölçeği Puan Toplam Puan ve Alt Ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p˃0,05). Katılımcıların cinsiyete göre E-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı (t=2,732; p=,007). Katılımcıların eğitim durumlarına göre E-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı (KW=11,942; p=,008). Çalışma sonucunda katılımcıların E-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği toplam puanları ve Öz Yeterlilik Ölçeği toplam puanları ortalamanın üzerindeydi. E-Sağlık Okuryazarlığı puanlarında cinsiyet ve eğitim durumlarına göre farklılık vardı. Katılımcıların sosyodemografik özelliklerinin öz yeterliliklerini etkilemediği görüldü.
Özet (Çeviri)
With the changes and developments in cancer treatment, addressing patientphysician-caregiver questions and problems, and the transition to digital transformation in the joint decision-making process, e-health literacy has become vital. E-health literacy is the ability to find, interpret and evaluate health information in the digital world and to deal with health problems, and to be able to use this information by extracting information from electronic sources. The ability of patients to make decisions about their own health can increase their level of self-efficacy. The aim of this research is to examine the relationship between oncology patients' ehealth literacy and self-efficacy. The research consisted of 280 oncology patients who applied and received treatment at Acıbadem Altunizade Hospital, Oncology Inpatient Clinic, Chemotherapy Unit and Medical Oncology Polyclinic between 10.03.2023 and 05.09.2023. Descriptive Characteristics Form, Self-Efficacy/Efficacy Scale, E-Health Literacy Scale were used to collect data. The average age of the participants was 41.09±11.64. There was no statistically significant relationship between the Participants' E-Health Literacy Scale Total Scores and the SelfEfficacy/Efficacy Scale Score Total Score and Subscale scores (p˃0.05). There was a statistically significant difference between the participants' E-Health Literacy Scale total scores according to gender. There was a difference (t=2.732; p=.007). There was a statistically significant difference between the total scores of the E-Health Literacy Scale according to the educational status of the participants (KW=11.942; p=.008). As a result of the study, the participants' E-Health Literacy Scale total scores and Self-Efficacy Scale total scores were above average. There were differences in e-Health Literacy scores according to gender and educational status. It was observed that the sociodemographic characteristics of the participants did not affect their self-efficacy.