İlişkisel-özerk benlik kurgusu ile utanç ve temas biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
With relational autonomous self-construction the relationship between shame and forms of contact
  1. Tez No: 858385
  2. Yazar: BAHRİYE MELİKE APAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİSU NEHİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestalt forms of contact, shame, relational self, autonomous self
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada, genç ve orta yetişkin bireylerde benlik kurguları ile utanç ve temas biçimleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmaya 401 kişi katılmış ve dışlama kriterleri doğrultusunda 393 katılımcının verileri incelenmiştir. Katılımcılara“Demografik Bilgi Formu”, İlişkisel-Özerk Benlik Ölçeği“, ”Geştalt Temas Biçimleri Ölçeği- Yeniden Değerlendirme Formu“, ”Sürekli Suçluluk ve Utanç Ölçeği" uygulanmıştır. Sosyodemografik değişkenler açısından araştırma değişkenlerinin grup karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t- testi ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Temas biçimleri, ilişkisel-özerk benlik ve utanç arasındaki ilişkinin incelenmesi için Pearson Korelasyon tekniği uygulanmıştır. Tek yönlü varyans analizinde (ANOVA) elde edilen anlamlı farkların incelenmesi için Post-Hoc Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre katılımcıların cinsiyet, eğitim düzeyi değişkenleri bakımından temas biçimleri, benlik kurguları ve utanç puanlarında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Korelasyon bulgularına göre, temas biçimlerinin tüm alt boyutları ile utanç puanları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Özerk benlik kurgusu ile temas alt boyutu arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Özerk-İlişkisel benlik kurgusu ile saptırma temas biçimi arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İlişkisel benlik kurgusu ile duygusal duyarsızlaşma arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular ilgili literatür çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bunlara ek olarak, mevcut araştırma bilindiği kadarıyla Geştalt temas biçimleri, ilişkisel- özerk benlik kurguları ve utanç arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk araştırmadır. Sonraki araştırmalar ve uygulamalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between self- constructs and shame and contact styles in young and middle adults was examined. 401 people participated in the study and the data of 393 participants were examined in line with the exclusion criteria.“Demographic Information Form”,“Continually Relational-Autonomous Self Scale”,“Gestalt Contact Patterns Scale- Reassessment Form”and“Guilt and Shame Scale”were applied to the participants. In terms of sociodemographic variables, independent sample t-test and one-way ANOVA were used to compare the research variables with groups. The Pearson Correlation techniquae was applied to examine the relationship between contact styles, relational-autonomous self and shame. Post-Hoc Scheffe test was used to examine the significant differences obtained in one-way analysis of variance (ANOVA). According to the findings obtained in the study, significant differences were founda in the contact styles, self-constructs and shame scores of the participants in terms of gender and education level variables. According to he correlation findings, a positive and significant relationship was found between all sub-dimensions of contact styles and shame scores. A negative and significant relationship was found between the autonomous self-construct and the contact sub-dimension. A positive and significant relationship was found between autonomous-relational self-construct and diversionary contact style. A positive and significant relationship was found between relational self-construct and emotional depersonalization. The findings obtained in the study were evaluated with in the framework of the relevant literature. In addition, the current research is the first to examine the relationship between gestalt contact patterns, relational-autonomous self-constructs and shame. Suggestions for further research and applications are presented.