Investigation of the effects on the physical and metallurgical properties occurred by application of thermomechanical processes on flight critical parts produced from 2024 aluminum
2024 alüminyumdan üretilen uçuş kritik parçalarına termomekanik proseslerin uygulanması ile oluşan fiziksel ve metalurjik özellikler üzerindeki etkilerin araştırılması
- Tez No: 858403
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDUL KADİR EKŞİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum alaşımları, büzme, kriyojenik ısıl işlem, termofiziksel özellikler, yüzey karakterizasyonu, Aluminum alloys, swaging, cryogenic heat treatment, thermomechanical properties, surface characterization
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Endüstriyel uygulamalarda alüminyum kullanımı gün geçtikçe artmaktadır, özellikle alaşımlandırılmış alüminyum malzemeler otomotivde ve havacılık sanayinde ağırlık azaltmada kullanılan malzemelerin başında gelmektedir. Yüksek mukavemet gerektiren havacılık uygulamalarında da yine hem agırlık kazancı hem yüksek mukavemet ve korozyon direnci ile ön plana çıkmakta ve yüksek ömür sunmaktadır. Bu tez çalışmasında alüminyum malzeme ile üretilen boru malzemelerin özel büzme metodu ve ardından iki çeşit ısıl işlem metodu ile mukavemet artışı hedeflenmiştir. Deneysel çalışmalar 2024 TO malzemeden imal edilmiş borular üzerinde mekanik tezgahlarda büzme operasyonu ve kristalleşme tavı ile homojenize içyapı elde edilmiş numuneler üzerinden ilerletilmiştir. Derin kriyojenik ısıl işlem sonucu olarak uzama miktarlarının homojen olması sayesinde, yeterli mukavemet artışı sağlanmış ve tanecik boyutunda dengeli yapı elde edilmiştir. SEM analizleri sonucunda derin kriyojenik ısıl işlem uygulaması öncesinde yüzey düzensizlikleri gözlemlenmiştir ancak derin kriyojenik uygulama neticesinde yapılan SEM analizleri sonucu düzensizliklerin kaybolmuştur ve AA 2024 aluminyum tanecik boyutunda homojen dağılım gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Usage of aluminum in industrial applications is increasing day by day, especially alloying aluminum is the most common product to achieve lightweighting targets in automotive and aerospace industry. Aluminum alloys are special materials that enable high life endurance with higher corrosion resistance whereas at the same time giving high strength and more lightweight products. In this thesis study, it was aimed to achieve strength increase by applying special swaging operation together with conventional and cryogenic heat treatments to the tubes produced from aluminum materials. Experimental studies applied on the pipes produced from aluminum 2024 T0 by swaging in mechanical benches and then crystallization heat treatment in order to achieve homogeneous internal structures. The deep cryogenic treatment results in increased strength and fine grain size because the percent of elongation is homogeneous. In the microstructure investigations, it was observed that the cryogenic treatment added homogeneity to the grain sizes. This was also observed during SEM analysis as the sample had surface irregularities before deep cryogenic treatment, whereas other image of deep cryogenic applied sample had nearly no irregularity which indicates grain coarsening of AA 2024 samples.