Türk Hava Kurumu Üniversitesi Yaşam Boyu Gelişim Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAGEM) sertifika programlarına katılan yetişkinlerin katılım örüntüleri
Participation patterns of adults participating in certificate programmes at Lifelong Development Application and Research Centre (YAGEM), University of Turkish Aeronautical Association
  1. Tez No: 858423
  2. Yazar: TÜRKAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL UYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkinlerin sertifika programlarına katılma nedenleri, yetişkinlerin eğitimi terk nedenleri, yetişkinlerin eğitime katılma engelleri, Adult participation in certificate programmes, adult drop out reasons, adult barriers in certificate programmes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Üniversite yaşam boyu eğitim merkezleri, bireylerin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayan önemli kurumlardır. Bu merkezlerde sunulan çeşitli programlar, katılımcıların becerilerini geliştirmelerine, yeni yetenekler edinmelerine, kariyer ve kişisel gelişim hedeflerine daha etkin bir şekilde ulaşmalarına olanak tanımaktadır. Bu araştırmanın amacı Türk Hava Kurumu Üniversitesi YAGEM bünyesinde açılan kişisel ve mesleki gelişim sertifika programlarına katılan, programlardan mezun olan ve programları terk eden yetişkinlerin katılım örüntülerinin belirlenmesi ve aynı bağlamda program yöneticileri ile eğitimcilerinin görüşlerinin ilişkilendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırma nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntemle yapılandırılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde Eylül, 2022 – Mart, 2023 tarihleri arasında Türk Hava Kurumu Üniversitesi YAGEM bünyesinde sunulan programlara halihazırda katılan 204 yetişkine 14 soruluk anket uygulanmış, nitel bölümünde ise 6 yönetici, 7 eğitici, 8 terk ve 12 mezun katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Nicel veriler için Ki-Kare analizi, nitel veriler için betimsel analiz yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada yetişkinlerin bazı demografik özellikleri, program özellikleri ve katılım amaçları, programı tamamlamama nedenleri, öğrenme sürecinde karşılaşılan güçlükler ilişkilendirilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler ışığında YAGEM programlarına katılan yetişkinler arasında katılım amacı olarak mesleki nedenlerin başat yönelim olduğu görülmüştür. Katılımcı terklerinde çoğunlukla bireysel nedenler özellikle de aile ve iş sorumlulukları ön plana çıkarken, öğrenme sürecinde karşılaşılan güçlüklerde program düzenlenmesine dair sorunları içeren kurumsal engeller sıklıkla ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
University lifelong education centres are important institutions that contribute to the personal and professional development of individuals. Various programmes offered in these centres enable participants to improve their skills, acquire new skills and reach their career and self development goals more effectively. The aim of this study is to determine the participation patterns of adults who participated in, graduated from and left the personal and professional development certificate programmes offered by Turkish Aeronautical Association University YAGEM and to relate the views of programme managers and trainers in the same context. In line with this purpose, the research was structured with a mixed method in which quantitative and qualitative methods were used together. In the quantitative part of the study, a 14-question questionnaire was applied to 204 adults who were currently participating in the programmes offered at the YAGEM of Turkish Aeronautical Association University between September, 2022 and March, 2023, and in the qualitative part, semi-structured interviews were conducted with 6 managers, 7 trainers, 8 dropouts and 12 graduates. Chi-Square analysis was applied for quantitative data and descriptive analysis method was applied for qualitative data. In the study, some demographic characteristics of adults, programme characteristics and participation purposes, reasons for not completing the programme, and difficulties encountered in the learning process were associated. In the light of the data obtained in the study, it was observed that professional reasons were the dominant orientation as the purpose of participation among adults participating in YAGEM programmes. While individual reasons, especially family and work responsibilities, were the main reasons for participant drop-outs, institutional barriers, including problems related to the organisation of the programme, were revealed in the difficulties encountered during the learning process.