Farz-ı kifâyenin terkinin hükmü ve hukûkî sonuçları
The provision and legal consequences of the termination of Fard al-Kifâyah
- Tez No: 858433
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMETULLAH SAMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Hüküm, Farz-ı Ayn, Farz-ı Kifâye, Hukûki Sonuçlar, İslam Law, Provision, Fard-ı Kifâya, Fard-ı Ayn, Legal Consequences
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
“Farz-ı kifâyenin Terkinin Hükmü ve Hukûkî Sonuçları”başlığını taşıyan çalışmamız, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, yöntemi ve sınırları ele alınmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın kavramsal boyutunu teşkil eden vaz'î ve teklifi hükümlerin kısımları izah edilmektedir. Teklîfî hükümlerin tasnifi ve sunumunda genel olarak cumhurun beşli taksimi esas alınmakla birlikte Hanefî mezhebinin terminolojisi de ilave olarak zikredilmektedir. Bu doğrultuda farz, vacip, farz-ı ayn ve farz-ı kifâye gibi fıkhî terimler açıklanmakta, özellikle farz-ı ayn ve farz-ı kifâye arasındaki farklara değinilmektedir. İkinci bölümde, Müslüman toplumu ilgilendiren Farz-ı kifâyeler bağlamında cemaatle namaz, cenaze, şehitlerle ilgili hükümler incelenmekte; imâmı (devlet başkanı) ilgilendiren farz-ı kifâyelerle ilintili olarak hisbe, emr-i bi'l-ma'rûf nehy-i ani'l-münker, ictihâd ve cihâd gibi konular ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde, farz-ı kifâyenin terk edilmesi durumunda ortaya çıkan sonuçlar ele alınmaktadır. Buna göre önce dinî farz-ı kifâyelerden cemaatle namazı kılmayı, cenaze hükümlerinin uygulamayı, hisbeyi, emr-i bi'l-ma'rûf nehy-i ani'l-münkeri, içtihadı ve cihadı terketmenin hukûki sonuçları izah edilmektedir. Ayrıca İslam'a uygun bir dünya hayatının tesisi ve devamı açısından farz-ı kifâye kapsamına giren yükümlülükler ve bunların terki halinde doğan hukukî sonuçlar ele alınarak tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study, titled“The Ruling of the Termination of Fard-i kifâye and Its Legal Consequences”consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction, the subject, purpose, method and range of the study are discussed. In the first chapter, parts of vad'î and teklîfî provisions that constitute the conceptual dimension of the study are explained, fiqh terms such as fard, wajib, Farz-ı kifâye and fard-ı ayn are explained, especially the differences between fard-ı ayn and Farz-ı kifâye are mentioned. In the second part, the provisions regarding congregational prayer, funerals and martyrs are examined in the context of fard al-kifayes that concern the Muslim community. In the third chapter, the consequences of abandoning fard kifâye are discussed. According to this, firstly, the legal consequences of abandoning religious obligatory prayers in congregation, the application of funeral provisions, hisbeyi, amr-i bi'l-ma'rûf nehy-i ani'l-munkari, ijtihad and jihad are explained. In addition, the obligations within the scope of fard kifâya in terms of the establishment and continuation of a world life in accordance with Islam and the legal consequences arising from their abandonment are analyzed.