İran'da uygulanan idam cezalarının İslam hukuku açısından analizi
Analysis of death penalties implemented in İran in terms of Islamic law
- Tez No: 858437
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMETULLAH SAMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İran, Suç, Ceza, İdam, İran'da İdam, Iran, Crime, Punishment, Execution, Execution in Iran
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İdam, tarih boyunca yeryüzünde farklı coğrafyalarda, çeşitli sebeplerle verilen cezalardan biridir. İran da geçmişte idam cezasını uygulamış ve idamı hala uygulayan ülkeler arasındadır. İran'da uygulanan idam cezalarının varlığı, özellikle son dönemlerde iletişim araçlarının(medya araçlarının) gelişmesiyle global alana taşınmıştır. Bu sebeple de farklı ülkelerde idam cezaları daha sık gündeme gelmektedir. İran'da uygulanan idam cezaları birçok açıdan eleştirilmektedir. Çalışmamızda İran'da uygulanan idam cezalarının İslam Hukuku açısından analizi yapılmıştır. Çalışmamız literatür taraması eksenli bir çalışma olup, her türlü öznel yargı ve değerlendirmelerden uzak bir şekilde betimleyici bir metot ile kaleme alınmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İran'ın tarihi, coğrafi, kültürel, etnik ve dini yapısı hakkında genel bilgilendirme yapılmıştır. İkinci bölümde, İran'da uygulanan idam cezalarının analizi için İran Ceza Hukuku hakkında bilgilendirme, ceza hukukunun tarihsel seyri, İran'da uygulanan idam cezalarının tarihsel süreci ve kriterleri, son dönemde sosyal medyaya yansıyan idamlar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise İslam Hukuku'nda ölüm cezası gerektiren suçlardan bahsedilmiş ve İran'daki idam cezaları İslam Hukuku açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Execution is one of the punishments given for various reasons in different geographies throughout history. Iran is one of the countries that has implemented the death penalty from the past to the present. The death penalty applied in Iran has emerged more frequently with the results of communication tools, especially in recent times. The death penalty in Iran has been criticized in many ways. In our study, the death penalty applied in Iran will be analyzed in terms of Islamic Law. Our study is a literature-based study and has been written with a descriptive method, away from all kinds of hypothetical judgments and evaluations. Our work consists of three parts. In the first part, general information about Iran's historical, geographical, cultural, ethnic and religious structure will be given. In the second part, information about the Iranian criminal law, the historical course of criminal law, the historical process and criteria of the death penalty in Iran, and the executions that have been reflected on social media in the last period will be given for the analysis of the death penalty in Iran. In the third part, crimes that require the death penalty in Islamic Law will be discussed and the death penalty in Iran will be evaluated in terms of Islamic law.