Jean-Jacques Rousseau'ya göre insan doğası ve toplum düşüncesi
Human nature and social thought according to Jean-Jacques Rousseau
- Tez No: 858469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR KÖKSAL ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Rousseau, doğal insan, toplumsallaşma, toplum sözleşmesi, genel irade, eğitim, Rousseau, natural man, socialization, social contract, general will, education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amacı güzel bir yaşam sağlayabilmek yani insanların bir arada yaşamaları birbirlerine saygı duymaları kurallara uymaları kanunlara uyumaları doğal durumdaki savaşlar şartlarından Rousseau, insan doğasını ve doğadan kaynaklı olan her şeyi iyi kabul eder. İnsan, doğal halinde kaldığı müddetçe iyi olarak kalmaya ve doğasını korumaya devam eder. İnsanlar, doğasından uzaklaşmaya başlayınca iyilik ve saflık halinden uzaklaşmaya başlar ve bu uzaklaşma insan doğasını bozmaya başlar ve bu bozulma sonucunda insanlar daha da bencilleşerek mal ve mülke daha önem verip mal mülk savaşı vermesini doğurur. Bu bozulma ve kaos durumunda bir çatışma ortamı baş göstermeye başlar. İnsanlar bu çatışmaları bastırmak amacıyla belli kurallar çıkarırlar ve o kurallara göre yaşamaya başlarlar ki, bu kurallara uyum sağlamaya çalışmaları insanları bir araya getirir. Bir araya gelen insanlar da toplum halinde yaşamaya ve toplumsallaşmaya çalışırlar. Bu toplum halinde yaşamaya çalışmaları da insanları doğal hallerinden uzaklaştırarak yapmacık bir kimliğe bürünmelerine neden olur. Bu yapmacık insan ise Rousseau 'ya göre insanın doğal durumuna ters bir durumdur ve insanın bu durumdan kurtulup tekrar doğal durumlarına geri dönmeleri ve doğalarına uygun yaşamaları gerekir. Toplumsallaşan insanı ancak toplum sözleşmesi doğal hallerindeki iyilik durumlarına götürecek tek yoldur. Toplumda sözleşme yaparken dikkat edilen nokta ise toplumun tüm kesiminin çıkarını sağlayan bir sözleşme yapılmalıdır toplum genel iradesinden vazgeçmemelidir toplum genel iradesini onu iyi yönetebilecek bir devlete teslim etmelidir bundan dolayı toplumun refahını sağlayacak olan gücün devlet olacağını kişilerin devleti oluşturmada birleşerek bir güç olmaları ve güçlerini onları temsil edecek olan devlete teslim edilmesi gerektiğini söyler tabi devlete teslim edilip kişiler devletin kölesi olmamalıdırlar. Kişiler artık doğal durumdan uzaklaşmıştırlar ve doğal duruma dönmeleri mümkün değildi; fakat kişinin doğal duruma dönmesi her ne kadar mümkün değilse de eğitimle doğal hallerine yakınlaşabilirler.
Özet (Çeviri)
Rousseau accepts human nature and everything that comes from nature as good. As long as a person stays in his natural state, he continues to be good and protect his nature. When people start to move away from their nature, they start to move away from their goodness and purity, and this distance starts to deteriorate human nature, and as a result of this deterioration, people become more selfish and give rise to property wars by giving more importance to property. In this state of deterioration and chaos, an atmosphere of conflict begins to emerge. People come up with certain rules in order to suppress these conflicts and they begin to live according to those rules, and their efforts to adapt to these rules bring people together. People who come together try to live in society and socialize. Trying to live in this society also causes people to take on a fake identity by removing them from their natural state. According to Rousseau, this artificial person is contrary to the natural state of man, and he needs to get rid of this situation and return to his natural state and live in accordance with his nature. Only the social contract is the only way to lead people to their natural state of well-being. The point to be considered when making a contract in the society is that a contract should be made that provides the benefit of all segments of the society, the society should not give up its general will, the society should surrender its general will to a state that can manage it well. It says that it should be handed over to the state, of course, people should not be handed over to the state and people should not be slaves of the state. People have moved away from the natural state and it is not possible to return to the natural state, but although it is not possible for the person to return to the natural state, they can get closer to their natural state through education.