Sosyal medya paylaşımlarının boşanma davalarında hukuki delil olabilme niteliği
The quality of social media posts to be legal evidence in divorce cases
  1. Tez No: 858474
  2. Yazar: EMEL DULKADİR ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN SERT SÜTÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Boşanma, Boşanma Davaları, Boşanma Davalarında Delil, Hukuka Uygun Delil, Sosyal Medya Paylaşımları, Social Media, Divorce, Divorce Cases, Evidence in Divorce Cases, Legal Evidence, Social Media Posts
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzde insanlar yaşadığı birçok durumu çeşitli sosyal paylaşım siteleri üzerinde kendilerine ait sosyal medya hesaplarından paylaşmak suretiyle aleniyet kazandırmaktadır. Sosyal medya hesaplarını aynı zamanda diğer insanlarla bir haberleşme aracı olarak da kullanabilmektedirler. Söz konusu sosyal medya üzerinden gerçekleşen paylaşımlar, boşanma davaları taraflarınca iddia ve savunmalarını ispatlayabilmek adına delil olarak mahkemeye sunulabilmektedir. Taraflarca boşanma dava dosyalarına git gide artan sayıda sunulan sosyal medya paylaşımlarının, iddia ve savunmaların doğruluğuna ilişkin hakimi ikna etmek adına kullanılabilecek hukuka uygun bir delil olup olamayacağı noktasındaki hukuki tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Sosyal medya paylaşımı yapmak suretiyle gerçekleştirilen eylemlerin boşanma davasına taraf olan eşler adına kusurlu bir davranış olarak kabul edilip edilmeyeceği de yine tartışmalı bir konu olarak yerini almıştır. Yapılan çalışma ile genel olarak sosyal medya, sosyal paylaşım sitesi ve boşanma kavramları ele alınarak sosyal medyada eşler tarafından gerçekleştirilen eylemlerin ne şekilde boşanma davalarına yansıdığı, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan boşanma nedenleri ve sosyal medya üzerinden eşler tarafından gerçekleştirilen eylemlerin boşanma nedenleri üzerinde etkili olup olmadığı açıklanarak boşanma davalarına eşler tarafından sunulan sosyal medya paylaşımlarının hukuka uygun bir delil olarak boşanma davasına bakan mahkemeler tarafından hükme esas alınıp alınmadığı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, people make many situations they experience public by sharing them on their social media accounts on various social networking sites. They can also use these social media accounts as a means of communication with other people. These social media posts can be submitted to the court as evidence in order to prove their claims and defenses by the parties of divorce cases. It has brought along legal debates about whether the social media posts, which are increasingly presented to the divorce case files by the parties, can be a legal evidence that can be used to convince the judge about the accuracy of the claims and defenses. It has also taken its place as a controversial issue whether the actions carried out by sharing social media will be considered as a faulty behavior on behalf of the spouses who are parties to the divorce case. In the study, the concepts of social media, social networking site and divorce were discussed in general and how the actions taken by spouses on social media were reflected in divorce cases, the reasons for divorce in the Turkish Civil Code and whether the actions taken by spouses on social media were effective on the reasons for divorce. It will be explained whether the social media posts submitted by the spouses in the divorce cases are considered as legal evidence by the courts dealing with the divorce case.