İkili ilişkilerde güvenin yordayıcıları olarak çocukluk dönemi mutluluk/huzur anıları ile psikolojik sağlamlık
Childhood happiness/peace memories and psychological resilience as predictors of trust in bilateral relations
  1. Tez No: 858476
  2. Yazar: FULYA ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YÜKSEL ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İkili İlişkilerde Güven, Çocukluk Dönemi, Çocukluk Dönemi Mutluluk/Huzur Anıları, Psikolojik Sağlamlık, Trust in Bilateral Relations, Childhood Period, Childhood Happiness/Peace Memories, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada bireylerin ikili ilişkilerdeki güven düzeyi ile çocukluk dönemi mutluluk/huzur anıları ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu nedenle araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 310 kişi katılmıştır. Katılımcıların 223'ü (%71,9) kadın ve 87'si (28,1) erkek bireyden oluşmaktadır. Araştırmada“Kişisel Bilgi Formu”,“İkili İlişkiler Güven Ölçeği”,“Çocukluk Dönemi Mutluluk Anıları Ölçeği”ve“Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeklerden edinilen puanların betimsel istatistiklerine, iki grup ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığını ölçmek için t testi sonuçlarına ve ikiden fazla grup ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığını ölçmek için tek yönlü varyans analizi sonuçlarına bakılmıştır. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerindeki etkisini test etmek amacıyla çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Yaş, eğitim düzeyi, güven, evlilik süresinin ikili ilişkilerde güven düzeyi değişkenleri arasında bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, katılımcıların Çocukluk Dönemi Mutluluk Anıları Ölçeği toplam puanları arttıkça Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, İlişkisel Kaynaklar alt boyutu, Bireysel Kaynaklar alt boyutu, Kültürel ve Bağlamsal Kaynaklar ve Ailesel Kaynaklar alt boyutu toplam puanları da artmaktadır. Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeğinin alt boyutlarından olan ailesel kaynaklar alt boyutu İkili İlişkilerde Güven Ölçeğini pozitif yönde en yüksek düzeyde yordamaktadır. Araştırmanın bulguları, alan yazın ve araştırmalar ışığında tartışılmış, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the trust level of individuals in bilateral relations and their childhood memories of happiness/peace and psychological resilience levels were examined. For this reason, the research was carried out in the relational survey model, which is one of the quantitative research methods. 310 people participated in the research. Of the participants, 223 (%71,9) were female and 87 (%28,1) were male.“Personal Information Form”,“Bilateral Relationship Confidence Scale”,“Childhood Happiness Memories Scale”and“Adult Resilience Scale”were used in the research. The descriptive statistics of the scores obtained from the scales, the t-test results to measure the significance of the difference between the two group means and the one-way analysis of variance results to measure the significance of the difference between the means of more than two groups were examined. Multiple regression analysis was used to test the effect of independent variables on dependent variables. It has been concluded that there is a relationship between the variables of age, education level, trust and duration of marriage in bilateral relations. According to the results of the correlation analysis, as the total scores of the Childhood Happiness Memories Scale of the participants increase, the total scores of the Adult Resilience Scale, Relational Resources sub-dimension, Individual Resources sub-dimension, Cultural and Contextual Resources and Familial Resources sub-dimension also increase. Familial resources sub-dimension, which is one of the sub-dimensions of the Adult Resilience Scale, predicts the Trust in Bilateral Relationships Scale positively at the highest level. The findings of the research were discussed in the light of the literature and research and suggestions were presented.