Psikolojik güvenlik algısının işgören performansına etkisi: Bir ihracatçı firma uygulaması
Examination of the effects of psychological security perception on workers performance: Implementation of an exporter firm
  1. Tez No: 858483
  2. Yazar: GİZEM BOSTANCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR UNCUOĞLU YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Güvenlik, İşgören Performansı, Psikolojik Güvenlik Algısı, Psychological Safety, Employee Performance, Perception of Psychological Safety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmamanın amacı çalışanların psikolojik güvenlik algılarının oluşumunda rol alan faktörlerin, performans algılarına olan etkilerini belirlemektir. Araştırmanın evreni, İstanbul'da tekstil alanında faaliyet gösteren bir ihracatçı firmada farklı departmanlarda rol alan çalışanlardır. Araştırmadaki veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Anketlere verilen cevaplar işgörenlere ait olduğu için hem psikolojik güvenlik algılarına hem de göstermiş oldukları performanslarına dair algılarına ait sonuçlara ulaşılması sağlanmıştır. Araştırmanın evreni 219 kişiden oluşmaktadır. Araştırmanın modelinde çalışanların psikolojik güvenlik algısı, bağımsız değişkeni oluştururken; işgörenin performans algısı ise bağımlı değişkeni oluşturmaktadır. Verilerin analizi neticesinde işgörenin psikolojik güvenlik algısının, işgören performansı üzerinde pozitif ve anlamı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Evrende yer alan 219 kişi farklı departmanlarda yer almasına karşın aynı binada bulunmalarından dolayı yüz yüze anket yöntemi ile toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effects of the factors that play a role in the formation of employees' psychological security perceptions on their performance perceptions. The population of the research is the employees working in different departments in an exporting company operating in the textile field in Istanbul. The data in the research were collected by survey method. Since the answers given to the surveys belonged to the employees, results were obtained regarding both their psychological security perceptions and their perceptions of their performance. The population of the research consists of 219 people. In the research model, employees' perception of psychological safety constitutes the independent variable; The employee's performance perception constitutes the dependent variable. As a result of the analysis of the data, it was determined that the employee's perception of psychological safety had a positive and significant effect on employee performance. Although 219 people in the population were in different departments, they were collected by face-to-face survey method since they were in the same building.