Kocaeli'de evlenme gelenekleri (Derince-İzmit-Gölcük-Karamürsel örneği)
Marriage traditions in Kocaeli (Derince-İzmit-Gölcük-Karamürsel example)
- Tez No: 858482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Kocaeli, Evlenme, Gelenek, Düğün, Türk Kültürü, Kocaeli, Marriage, Tradition, Wedding, Turkish Culture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Dünya üzerinde yaşayan toplumların kültürü o toplumun kimliğini oluşturmaktadır. Gelenekler ise kültürel kimliğin oluşmasındaki önemli değerlerden biridir. Geçiş dönemlerinden biri olan evlenme gelenekselleşmiş birçok uygulama ile gerçekleştirilmektedir. Evlenme gelenekleri insanoğlunun yüzyıllar öncesinden günümüze ulaştırdığı pek çok inanma ve ritüeli bünyesinde barındırması sebebiyle kültürel mirasın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu çalışma Kocaeli ilindeki Gölcük'e bağlı Değirmendere, Saraylı, Örcün ve Panayır köyleri; Derince' deki İshakçılar ve Tahtalı köyleri; köyleri; İzmit'e bağlı Ağaköy, Kabaoğlu, Üçtepeler, Süleymaniye köyleri ve Karamürsel'e bağlı Hayriye, Karapınar ve Çamçukur köylerinin evlenme geleneklerini araştırmaktadır. Çalışmada bu köylerde yaşayan Laz, Boşnak, Manav ve Bulgar muhacirlerinin farklı kültürel kökene sahip olmaları bağlamında Kocaeli topraklarında gelişen evlenme geleneklerindeki farklılıklar ve benzerlikler tespit edilmeye çalışılmıştır. Halkbiliminin kültürel araştırmalarda kullandığı derleme yönteminde görüşme (mülakat) tekniği kullanılarak elde edilen veriler evlenme geleneklerinin Kocaeli' de kültürel devamlılık ve toplumsal değişimle nasıl etkileşime girdiğini açığa çıkarmaktadır. Kocaeli' deki evlenme gelenekleri modernleşmenin etkisiyle değişime uğramış olsa da bu gelenekler hala toplumsal bağları güçlendiren ve kültürel kimliği koruyan önemli bir rol üstlenmektedir. Bu çalışma geleneklerin değişim sürecini ve kültürel bağların sürdürülmesindeki rolünü açıklayarak Kocaeli ilindeki evlenme geleneklerinin günümüz toplumunda nasıl işlediğini anlamayı amaçlamaktadır. Yapılan araştırmanın sonucunda ise evlenme geleneklerinin gelecekteki kaderini ve kültürel mirasın korunmasındaki önemini vurgulayarak bu konuda geleceğe dönük bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
It constitutes the cultural and social components of societies living in the world. Traditions are one of the important values in the formation of cultural identity. Marriage, which is one of the changes in transition, is carried out with many traditional practices. Marriage traditions constitute an important part of cultural formation in terms of containing many beliefs and rituals that have been destroyed by human beings over the centuries. This study includes the villages of Değirmendere, Saraylı, Örcün and Panayır in Gölcük, Kocaeli province; İshakçılar and Tahtalı villages in Derince; villages; It investigates the marriage traditions of Ağaköy, Kabaoğlu, Üçtepeler, Süleymaniye villages in İzmit and Hayriye, Karapınar and Çamçukur villages in Karamürsel. In the study, it was tried to determine the differences and similarities in the marriage traditions that developed in Kocaeli lands in the context of the different ethnic origins of the Laz, Bosnian, Manav and Balkan immigrants living in these villages. The data obtained using the interview technique in the compilation method used by folklore in cultural research reveals how marriage traditions interact with cultural continuity and social change in Kocaeli. Although marriage traditions in Kocaeli have changed under the influence of modernization, these traditions still play an important role in strengthening social ties and preserving cultural identity. This study aims to understand how marriage traditions in Kocaeli operate in today's society by explaining the change process of traditions and their role in maintaining cultural ties. As a result of the research, it offers a future perspective on this issue by emphasizing the future fate of marriage traditions and their importance in preserving cultural heritage.