Acil sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının mesleki yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi: İstanbul ili örnek çalışma
Evaluation of the professional life quality of health workers providing emergency healthy services: İstanbul province case study
- Tez No: 858487
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRGÜL TÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Sağlık Hizmeti, Mesleki Yaşam Kalitesi, Tükenmişlik, Merhamet Yorgunluğu, Emergency Health Services, Professional Life Quality, Burnout, Compassion Intensity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Acil sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının mesleki yaşam kalitesini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler arasında iş tatmini büyük bir rol oynar; bu, çalışanın işine ne kadar değer verdiği ve işinden aldığı memnuniyetle ilgilidir. İş- yapılandırma dengesi de önemlidir, çünkü uzun çalışma saatleri ve nöbetler kişisel ve aile hayatını olumsuz etkileyebilir. Tükenmişlik, yüksek stres ve duygusal yorgunluk seviyeleri nedeniyle sağlık çalışanları arasında yaygındır ve bu durum çalışanların verimliliğini ve işe olan bağlılığını düşürebilir. İşyerinde yaşanan stres, özellikle yoğun çalışma ortamları, acil durumlar, hasta bakımı ve yönetimsel baskılar nedeniyle sağlık çalışanları üzerinde baskı yaratır ve hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını etkileyebilir. Bu açıklamalar ışığında bu araştırmada, acil sağlık hizmetlerinde çalışan sağlık profesyonellerinin mesleki tatmin, tükenmişlik, merhamet yorgunluğu ve yaşam kalitesi üzerindeki demografik etkiler incelenmiştir. Araştırma, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, çalışma süresi ve kurum türü gibi değişkenlerin bu faktörler üzerinde belirgin etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Örneğin, 36-45 yaş aralığındaki bireyler daha yüksek mesleki tatmin puanlarına sahipken, 2-5 yıl çalışanların tükenmişlik düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, daha yüksek eğitim düzeyine sahip bireylerin daha yüksek mesleki tatmin puanlarına sahip olduğu ve şehir hastanelerinde çalışanların merhamet yorgunluğunun daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many factors that affect the professional life quality of health workers providing emergency health services. Among these factors, job satisfaction plays a significant role; it relates to how much value an employee places on their job and the satisfaction they derive from it. The balance between work and personal life is also important, as long working hours and shifts can negatively impact personal and family life. Burnout is common among health workers due to high levels of stress and emotional exhaustion, which can reduce their productivity and commitment to their job. Workplace stress, especially in intense work environments, emergency situations, patient care, and administrative pressures, can create a strain on health workers, affecting both their physical and mental health. In light of these explanations, this research has examined the demographic effects on professional satisfaction, burnout, compassion intensity, and quality of life of health professionals working in emergency health services. The study has revealed that variables such as age, educational level, marital status, length of service, and type of institution have significant effects on these factors. For instance, individuals in the 36-45 age range have higher professional satisfaction scores, while those who have worked for 2-5 years exhibit higher levels of burnout. Additionally, it has been observed that individuals with higher educational levels have higher professional satisfaction scores, and those working in city hospitals have higher levels of compassion intensity.