Titanyum dioksitin fare ince bağırsak mukoza epiteli hücrelerine etkilerinin elektron mikroskopla incelenmesi
Investigation of the effects of titanium dioxide on the mucosa epithelial cells of small intestine of mice by electron misroscope
  1. Tez No: 85851
  2. Yazar: ABDULLAH MELEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Titanyum dioksit, gıda katkısı, renklendirici, TEM, mukoza epitel hücresi, ince bağırsak
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
TİTANYUM DİOKSİTİN FARE İNCE BAĞIRSAK MUKOZA EPİTELİ HÜCRELERİNE ETKİLERİNİN ELEKTRON MİKROSKOPLA İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Abdullah MELEKOĞLU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Aralık 1999 ÖZET Bu çalışmada gıda, ilaç ve kozmetiklerde renklendirici ve kaplama maddesi olarak kullanılan Ti02'in (Uluslararası kod numarası E171) farklı dozları; farelere (Mus musculus domesticus) ağız yoluyla verilerek, ince bağırsak mukoza epiteli hücreleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ti02'in farklı dozları verildikten sonra ince bağırsak mukoza epiteli hücrelerinde, çekirdek, mitokondri ve endoplazmik retikulum gibi organellerde değişmeler olmuştur. En belirgin değişmeler çekirdekte boşluklar, mitokondri matriksinde ve kristada kayıplar, endoplazmik retikulumda dilasyon olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca, sitoplazmada lipit damlalarına rastlanmıştır. Bilim Kodu :401. 02.01
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF TITANIUM DIOXIDE ON THE MUCOSA EPİTHELIAL CELLS OF SMALL INTESTINE OF MICE BY ELECTRON MICROSCOPE (M. Sc. Thesis) Abdullah MELEKO?LU GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY December 1999 ABSTRACT Summary: In this study, the effects of different doses of Ti02 ( known E171 international code number ) on the mucosa cells of small intestine, orally administered to swiss albino mice (Mus musculus domesticus ) have been investigated. After administration of Ti02to mice, the changes occured in the organelles such as nucleus, mitochondria and endoplasmic reticulum. The most prominent changes in the mucosal cells are the dilation in the endoplasmic reticulum, spaces in the nucleus and dissappeared matrix and crista in mitochondria. Furthermore, lipid droplets found in cytoplasm. Science Code : 401.02.01 Keywords : Titanium dioxide, food additive colouring agent, TEM, mucosa epithelial cell, small intestine. Page Number : 43 Adviser : Prof. Dr. Turan GÜVEN