Havacılık sektöründe sürdürülebilir yakıtların kullanımı üzerine ampirik bir analiz
An empric analysis on the use of sustainable fuels in the aviation industry
  1. Tez No: 858679
  2. Yazar: EMRE OĞUZHAN POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir havacılık yakıtları, yaşam döngüsü değerlendirmesi, yaşam döngüsü maliyeti, karbon emisyonu, çevresel etki, Sustainability, sustainable aviation fuels, life cycle assesment, life cycle costing, carbon emissions, environmental impact
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, farklı alternatif yakıtları analiz etmeyi ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir dönüşüme yönelik uygun bir geçiş çözümü olma potansiyeli dikkate alınarak, farklı alternatif yakıtlar ve bunların havacılık sektöründeki uçak motorlarında kullanımları bu amaçla analiz edilmektedir. İçerik analizi yöntemi kullanılarak, çevresel ve ekonomik değerlendirme yöntemleri olarak yaşam döngüsü değerlendirmesi ve yaşam döngüsü maliyetlemesi kullanılmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde sera gazı etkisini azaltmaya yönelik düzenlemeler, üçüncü bölümünde ise gelecek vadeden havacılık yakıtları tanımlanmış, fosil yakıtlar ile sürdürülebilir havacılık yakıtları karşılaştırılmış, çevre ve maliyet analiz sonuçları sunulmuştur. Sonuç ve Değerlendirme bölümünde, çalışmanın sonuçlarının ve gelecekteki araştırmalar için beklentilerinin bir özeti sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyzing and evaluating different alternative fuels. Concerning their potential to be an appropriate transition solution towards sustainable transformation, different alternative fuels and their use in aircraft engines of the aviation sector are analyzed for this purpose. Using the content analysis method, life cycle assessment and life cycle costing are used as environmental and economic assessment methods. In the second part of the study, regulations to reduce the greenhouse gas effect, and in the third part promising aviation fuels are defined, fossil fuels and sustainable aviation fuels are compared and the environmental and cost analysis results are presented. The conclusion section provides a summary of the benefits of the study and the prospects for future research.