Kırım'ın Kırk Batırı destanında Kazaklar tarafından kutsal sayılan hayvanlar ve bunlara bağlı söz varlığı
Animals considered sacred by the Kazakhs in the Kırk Batırı epic of crimia and the vocabulary related to them
  1. Tez No: 858708
  2. Yazar: FETTAH KARAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Deve, Kazak Kültürü, Kırım'ın Kırk Batırı, Koyun-Keçi, Kutsal Hayvanlar, Sığır, Horse, Camel, Kazakh Culture, Forty Batyrs of Crimea, Sheep-Goat, Sacred Animals, Cattle
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Çalışmamızın birinci bölümünde,“Kırım'ın Kırk Batırı destanında Kazaklar Tarafından Kutsal Sayılan Hayvanlar ve Bunlara Bağlı Söz Varlığı”başlığı altında at, koyun-keçi, deve ve sığır ile ilgili terimler, atasözleri, deyimler, araç gereçler ve bu hayvan türleri, destandan hareketle her biri ayrı başlıklar altında sözlük anlamı ve destanda geçen anlamı bakımından incelenmiştir. Bu inceleme esnasında çeşitli kaynaklardan yararlanılarak her bir kelimelerin anlamı Türkçedeki karşılıkları ile verilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu çalışmada Kırım'ın Kırk Batırı destanında Kazaklar tarafından kutsal sayılan hayvanlar dışında geçen diğer hayvan türleri, Kazak kültüründeki yeri ve önemi açısından da ortaya konulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise“Kutsal Sayılan Hayvanların Kazak Kültüründeki Yeri, Önemi ve Bu Hayvanlarla İlgili İnanışlar”başlığı altında bu dört hayvanın Kazakların inanışlarındaki yeri, kültürel, ekonomik değeri; atasözleri, deyimler ve şiirlerden örneklerle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu örnekler hem Türkçe hem de Kazakça şekilleri ile verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of our study, under the title 'Animals Considered Sacred by the Kazakhs in the Epic and the Vocabulary Related to Them', terms, proverbs, idioms, tools and equipment related to horses, sheep-goats, camels and cattle and these animal types are discussed based on the Kırk Batarı epic of Crimea. One of them has been examined under separate headings in terms of its dictionary meaning and the meaning in the epic. During this analysis, the meaning of each term was tried to be given with its Turkish equivalents by using various sources. In addition, in this study, apart from the animals considered sacred by the Kazakhs in the Crimean Forty Batyr epic, other animal names mentioned in this epic have been tried to be revealed in terms of their place and importance in Kazakh culture. In the second chapter, under the title of“The Place and Importance of Animals Considered Sacred in Kazakh Culture and Beliefs Related to These Animals”, the importance of these four animals in terms of their cultural and economic value in the Kazakhs has been tried to be revealed with examples from proverbs, idioms and poems. While giving these examples, an attempt has been made to give them in both Turkish and Kazakh versions.