Küçük çocuklarda anne-çocuk beslenme etkileşimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of mother-child feeding interactions in young children
- Tez No: 858707
- Danışmanlar: PROF. DR. PERRAN BORAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Beslenme zorluğu, küçük çocuklar, anne-çocuk karşılıklığı, Chatoor Beslenme Ölçeği, duyarlı beslenme, Feeding difficulty, young children, dyadic reciprocity, Chatoor Feeding Scale, responsive feeeding
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Beslenme sorunları, erken çocukluk döneminde sık karşılaşılan davranışsal problemlerden biridir ve yeme problemlerinin temelinde bakım verenle ilişki dinamikleri belirleyici olabilir. Bu çalışmanın birincil amacı, tamamlayıcı beslenmeye geçen çocuklarda, anne-çocuk arasındaki beslenme etkileşimini Chatoor Beslenme Ölçeği kullanarak değerlendirmek ve beslenme zorluğu olan ve olmayan çocuklar arasındaki farklılıkları tespit etmektir. İkincil amaç, beslenme esnasındaki anne-bebek etkileşimini etkileyebilecek faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Nisan 2022- Eylül 2023 tarihleri arasında, sosyal medya duyurusu ile davet edilen, 6-36 ay arası, kriterlerimizi karşılayan 77 çocuk çalışmaya dahil edildi. Çocukların beslenme zorluğu olup olmamaları anne beyanına göre belirlendi ve sosyodemografik verileri yapılandırılmış anket aracılı görüşmeyle elde edildi. Anne-bebek arasında öğün esnasındaki etkileşim Chatoor ve arkadaşları tarafından geliştirilen Beslenme Ölçeği ile değerlendirildi. Annede depresyon semptomlarını sorgulamada Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EPDS), kaygı düzeylerini değerlendirmede Yaygın Anksiyete Bozukluğu Testi-7 (YAB-7), anne ve bebek arasındaki ilişkiyi ve bağlanmayı incelemede Doğum Sonrası Bağlanma Ölçeği (DSBÖ) kullanıldı. Bebeklerin uykusu genişletilmiş 'Kısa Bebek Uyku Anketi' (KBUA) ile değerlendirildi. Bulgular: Beslenme sorunu tarif edilen grupta, anne eğitim süresi (p= 0.012) ve baba eğitim süresi (p=0.036) kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha kısadır. Çalışma grubunda, öğün süresi anlamlı olarak daha uzun bulundu (p=0.027). Ebeveynlerin uyku sorununa ilişkin algıları açısından iki grup arasında anlamlı fark izlenmedi. Beslenme sorunu tarif edilen çocukların annelerinde EPDS puanı ortalaması anlamlı yüksek bulundu (p=0.034). Videoların iki değerlendirici tarafından Chatoor Beslenme Ölçeği'ne göre analizinde tüm alt ölçeklerde güven aralığı çok iyi (SKK: 0,81–1,0) olarak bulundu ve 46 ölçek maddesinin 4'ünde değerlendiriciler arası %100 uyum sağlandı. İki değerlendirici arasında varılan uzlaşıya göre yapılan video analizlerinde,“Anne-bebek çifti karşılıklığı”puanı beslenme sorunu olmayanlarda daha yüksek (p=0.004) bulundu. Beslenme sorunu 7 olanlarda ise“Anne-bebek çifti çatışması”(p=0.028),“Konuşma ve dikkat dağıtma”(p=0.044),“Kontrol etmek için mücadele”(p=0.039) puanları anlamlı olarak daha yüksekti. Temel bileşen analizine göre, ölçeğin 43 maddeli ve dört faktörlü yeni bir versiyonu elde edildi. Buna göre,“Anne-bebek çatışması”(p=0.013) ve“Duyarlı olmayan beslenme”(p=0.035) alanlarındaki puanlar, beslenme sorunu olanlarda;“Anne-bebek çifti karşılıklığı”(p=0.005) puanı ise beslenme sorunu olmayanlarda daha yüksek bulundu.“Kontrol etmek için mücadele”(p=0.326) alt ölçeğinde ise iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: Çalışmamız, değerlendirici iki çocuk hekimi arasındaki yüksek uyum göz önünde bulundurulduğunda, Türk çocuklarında beslenme sorunlarına objektif yaklaşımda gözlemsel bir yöntem içeren Chatoor Beslenme Ölçeği'nin kullanılabileceğine işaret etmektedir. Beslenme sorunu olanlarda annenin depresif semptomlarının sık olduğunun belirlenmesi, ikili etkileşimde annenin ruh sağlığının önemli bir etken olduğu desteklemektedir. Beslenme sorunu olan küçük çocuklara yapılacak müdahaleler çocuğun ağırlığına odaklanmak yerine, anne-çocuk karşılıklığının artırılmasına ve anne-çocuk arasındaki çatışmanın azaltılmasına yönelik olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Feeding problems are one of the most common behavioral problems in early childhood, and relationship dynamics with the caregiver may be the underlying cause of feeding problems. The primary purpose of this study is to objectively evaluate the feeding interactions between mother and child during transition to complementary feeding and to identify differences between children with and without feeding difficulties. The secondary aim is to evaluate factors that may affect mother-infant interaction during feeding. Material and Methods: Between April 2022 and September 2023, 77 children aged from 6 to 36 months who were invited via social media announcement and met our eligibility criteria were included in the study based on mother's report on feeding difficulties. Sociodemographic data were obtained by during clinical interview using a structured questionnaire. The Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS) was used to assess about maternal depression symptoms, the Generalized Anxiety Disorder Test-7 (GAD-7) was used to evaluate anxiety levels, and the Postnatal Attachment Scale (PPBQ) was used to examine the relationship and attachment between mother and child. Results: Mother's and father's educational years (p = 0.012), (p = 0.036) were significantly shorter in children with feeding difficulties compared to the control group. Meal duration was found to be significantly longer in the study group (p=0.027). There was no significant difference between the two groups in terms of parents' perceptions of sleep problems. The mean EPDS score was found to be statistically significantly higher in mothers of children with feeding difficulties (p=0.034). In the analysis of the videos according to the Chatoor Feeding Scale by two evaluators, the confidence interval in all subscales was found to be very good (ICC: 0.81–1.0) and 100% agreement between evaluators was achieved in 4 of the 46 scale items. According to the consensus reached between the two evaluators in the video analysis, the“Dyadic reciprocity”score was found to be higher (p = 0.004) in those without feeding problems.“Dyadic conflict”(p=0.028),“Talking and distraction”(p=0.044), and“Struggle to control”(p=0.039) scores were significantly 9 higher in those with feeding problems. Principal component analysis revealed a 43 item scale with four factor solution. Scores in subdimensions of“Dyadic conflict”(p=0.013) and“Non-responsive feeding”(p=0.035) were lower in those with feeding problems; the“Dyadic reciprocity”score (p=0.005) was found to be higher in those without feeding problems. There was no significant difference between the two groups in the“struggle to control”(p=0.326) subscale. Conclusion: Our study indicates that Chatoor Feeding Scale including an observational method can be used to objectively approach feeding problems in Turkish children, considering the high agreement between the two assessors. The finding that mothers' depressive symptoms are common in those with feeding problems supports that the mother's mental health is an important factor in bi- directional interaction. Interventions for young children with feeding problems should focus on increasing mother-child reciprocity and reducing the conflict between mother and child, rather than focusing on the weight of the child.