Bireyselleştirilmiş antrenman programına katılan kadınların yaşam doyumu ve egzersiz bağımlılıklarının araştırılması
Investigation of life satistaction and exercise addiction of women participating in individualized training programme
- Tez No: 858714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BADE YAMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş antrenman, Egzersiz bağımlılığı, Kadınlar, Yaşam doyumu, Exercise addiction, Individualized training, Life satisfaction, Women
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmanın amacı bireyselleştirilmiş egzersiz programına katılan kadınların yaşam kalitesi ve egzersiz bağımlıklarının araştırılmasıdır. Çalışmaya yaş ortalaması 32,58 ± 8,24 olan 164 kadın gönüllü katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, Tekkurşun-Demir ve ark. (2018), tarafından geliştirilen Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği, Diener ve ark. (1985), tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Köker (1991) tarafından yapılan Yaşam Doyum Ölçeği kullanılmıştır. İkili grupların karşılaştırılmasında t testi, ikiden fazla grup karşılaştırmasında ANOVA, farklılık olduğu durumlarda farklılığı tespit edebilmek için Tukey çoklu karşılaştırma testi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda yaş değişkenine göre yaşam doyum puanları ve egzersiz bağımlılığı toplam puanları karşılaştırıldığında 32 yaş ve üzeri olan katılımcıların puanları 24-27 ve 28-31 yaş olanlardan yüksektir (p=0,001). Katılımcıların spor yılına göre yaşam doyum değerleri ve egzersiz bağımlılığı değerleri karşılaştırıldığında 10 yıl ve üzeri spor yapanların diğer gruplardan daha yüksek puana sahip olduğu tespit edilmiştir (p=0,004 ve p0,05). Elde edilen sonuçlara göre bireyselleştirilmiş antrenman programlarına katılımın yaşam doyumunu olumlu etkilediği söylenebilir. Fiziki görünümden memnun olmanın yaşam doyumuna olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bireyselleştirilmiş antrenman programlarının olumlu etkileri olabileceği, katılımcılara özel yapılan programların daha olumlu sonuçları olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the quality of life and exercise addiction of women participating in an individualized exercise program. A total of 164 women with a mean age of 32.58 ± 8.24 years participated in the study. The Exercise Addiction Scale developed by Tekkurşun-Demir et al. (2018), the Life Satisfaction Scale developed by Diener et al. (1985) and adapted into Turkish by Köker (1991) were used as data collection tools. T-test was used to compare paired groups, ANOVA was used to compare more than two groups, and Tukey multiple comparison test was used to determine the difference when there was a difference. As a result of the analyses, when the life satisfaction scores and exercise addiction total scores were compared according to the age variable, the participants aged 32 years and over were higher than those aged 24-27 and 28-31 years (p=0.001). When the participants' life satisfaction and exercise addiction values were compared according to their years of sport, they found that those who had been doing sport for ten years and more had higher scores than the other groups (p=0.004 and p0.05). According to the results obtained, it can be said that participation in individualized training programs positively affects life satisfaction. It was determined that being satisfied with physical appearance positively affected life satisfaction. It can be stated that individualized training programs may have positive effects, and programs tailored to the participants have more positive results.