Akut koroner sendromun raftlin düzeyi ve raftlin gen polimorfizmi ile ilşkisi
Association between raftlin levels, raftlin gene polymorphism and acute coranary syndrome
- Tez No: 858727
- Danışmanlar: PROF. DR. OBEN DÖVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut Koroner Sendrom, Raftlin, Ateroskleroz, Gen Polimorfizmi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Akut koroner sendrom (AKS), tanı ve tedavideki tüm gelişmelere rağmen hala ölüm nedenleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. AKS patofizyolojisinde inflamatuar sürecin önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Raftlin molekülü inflamatuar süreçte rol oynayan, yeni tanımlanan bir lipit raft proteinidir. Raftlin molekülünün ateroskleroz ve inflamasyon ile olan ilişkisini gösteren çalışmalar mevcuttur. Biz de bu çalışmalardan yola çıkarak akut koroner sendromun raftlin düzeyi ve raftlin gen polimorfizmi ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Literatürde raftlin düzeyi ve akut koroner sendrom arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamızda 50 hasta grubu, 50 kontrol grubu olmak üzere toplam 100 hasta prospektif olarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda AKS hasta grubunda, kontrol grubuna göre raftlin düzeyinin anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür (p0,05). Tüm popülasyonda, hasta grubunda ve kontrol grubunda gen polimorfizmi ve raftlin düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Bu prospektif çalışmada, ilk kez AKS ile raftlin düzeyi ve raftlin gen polimorfizmi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Yaptığımız çalışmada AKS hastalarında raftlin düzeyinin yükseldiği görülmüştür. Ayrıca raftlin düzeyinin LDL ve HbA1c ile anlamlı korelasyon gösterdiği bulunmuştur. Elde ettiğimiz bu bulguların gelecekteki raftlin ve AKS arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar için temel oluşturacağını ve yapılacak ileri araştırmalar sayesinde raftlin molekülünün koroner arter hastalığı tanı ve tedavisinde yol gösterici olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Acute Coronary Syndrome (ACS) remains a significant cause of mortality, notwithstanding advancements in diagnosis and treatment. The inflammatory process is recognized as a pivotal factor in the pathophysiology of ACS. Raftlin, a recently identified lipid raft protein, has been implicated in the inflammatory cascade. There are previous studies showing the association of the Raftlin molecule with atherosclerosis and inflammation. Hence, our study endeavors to explore the correlation between raftlin levels and raftlin gene polymorphism with ACS. Notably, no existing literature has delved into the association between raftlin levels and acute coronary syndrome. Our study involved the prospective analysis of a total of 100 patients, comprising 50 individuals in the control group and 50 in the patient group. The findings revealed that raftlin levels were significantly elevated in the patient group compared to the control group (p0.05). Additionally, no significant correlation was identified between gene polymorphism and raftlin levels when comparing the patient and control groups (p>0.05). In our prospective study, we looked into the link between acute coronary syndrome (ACS), raftlin levels and gene polymorphisms for the first time. We found that people with ACS may have higher levels of raftlin. Additionally, we noticed that raftlin levels are correlated with LDL and HbA1c. We think that these findings will form the basis for future studies investigating the relationship between raftlin and ACS and using these future investigations as a base, raftlin molecule may become a guide in the diagnosis and treatment of coronary artery disease. KEY WORDS: Acute Coronary Syndrome, Raftlin, Atherosclerosis, Gene Polymorphism