Yoğun bakım sonrası destek gereksinimleri anketi'nin türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of the post-intensive care support needs questionnaire
  1. Tez No: 858726
  2. Yazar: KÜBRA ASENA ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSU POLAT DÜNYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, destek gereksinimleri, anket, geçerlik, güvenirlik, Intensive care, support needs, questionnaire, validity, reliability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yoğun Bakım Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma Yoğun Bakım Sonrası Destek Gereksinimleri Anketi'nin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla metodolojik türde gerçekleştirildi. Araştırma, Ocak-Temmuz 2023 tarihleri arasında İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kalp damar cerrahisi ve koroner yoğun bakım ünitelerinden taburcu olan 350 hasta ile yürütüldü. Anketin dil ve kapsam geçerliği için çeviri-geri çeviri yöntemi kullanılarak 16 yoğun bakım uzmanından görüş alındı. Güvenilirlik analizi için Cronbach α ve test-tekrar test analizi yapıldı. Yapı geçerliliğini değerlendirmek için sosyodemografik özellikler ve yoğun bakım sürecine ilişkin özellikler kullanıldı. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 59,47±12,98 yıl idi. %70,6'sı kalp damar cerrahisi ve %29,4'ü koroner yoğun bakım ünitesinde kalmışlardı. Hastaların %5,7'si acil olarak yoğun bakıma kabul edilmiş ve %22,9'u serviste idi. Yoğun Bakım Sonrası Destek Gereksinimleri Anketi toplam puan ortalaması 123,63±26,18 idi. Anketin maddelerine ilişkin kapsam geçerlik indeksi 0,87-1,00 arasında idi. Cronbach α katsayısı 0,996 olup madde-toplam puan korelasyonları 0,92-0,96 arasında idi. Hastaların eğitim düzeyleri, yoğun bakım sonrası bulundukları dönem ve yoğun bakıma acil olarak kabul edilmesi durumlarının hastaların destek gereksinimlerini artıran bağımsız prediktörler olduğu belirlendi. Yoğun Bakım Sonrası Destek Gereksinimleri Anketi'nin Türkçe versiyonu hastaların destek gereksinimlerinin belirlenmesi ve izleminde geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the validity and reliability of the Turkish version of the Support Needs After ICU Questionnaire. The study was conducted with 350 patients discharged from the Cardiovascular Surgery and Coronary intensive care units of a Istanbul Dr.Siyami Ersek Chest and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital between January and July 2023 . For the language and content validity of the questionnaire, 16 intensive care experts were consulted using the translation-back translation method. Cronbach α and test-retest analysis were performed for reliability analysis. Sociodemographic characteristics and related to the intensive care process characteristics were used to assess construct validity. The mean age of the patients who participated in the study was 59.47±12.98 years. 70.6% were admitted to cardiovascular surgery and 29.4% to coronary intensive care unit. 5.7% of the patients were admitted to the intensive care unit as an emergency and 22.9% were in the ward. The content validity index for the items of the questionnaire was between 0.87-1.00. Cronbach α coefficient was 0.996 and item-total score correlations ranged between 0.92 and 0.96. The educational level of the patients, the after-ICU period, and emergency admission to the ICU were found to be independent predictors that increased the support needs of the patients. The Turkish version of the Support Needs After-ICU Questionnaire is a valid and reliable tool for determining and monitoring the support needs of patients.