Gebelik sürecinde takipli olan gebelikler ve takipsiz olan gebeliklerin maternal ve neonatal sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the maternal and neonatal outcomes of pregnancies that were followed and unfollowed during the pregnancy process
  1. Tez No: 858741
  2. Yazar: İBRAHİM ETLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Antenatal takip, anne doğum sonuçları, yenidoğan doğum sonuçları, Antenatal follow-up, maternal outcome, neonatal outcome
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Anne ve bebek ölümleri bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin gösteren en kıymetli parametrelerdir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sekiz olarak açıklanan antenatal takip sayısı ülkemizde şu an dörttür. Antenatal takibin maternal ve neonatal sonuçlar açısından, takibinin önemli olduğu daha önceki kılavuzlarda belirtilmiştir. Biz ise özellikle mülteci nüfusunun yoğun olduğu, takipsiz hastaların yoğun olarak başvurduğu üçüncü basamak bir hastaneyiz. Çalışmamızda sağlık bakanlığının önerdiği şekil olan dört ve üzeri takip sayısının daha az takip sayılı hastalar ile maternal ve neonatal etkilerinin karşılaştırılması amacıyla bu çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Bu araştırmanın temel amacı, gebelik süreci takibinin gebelik üzerindeki etkilerini anlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda hastanemiz elektronik sisteminden ve hasta dosyalarından 2023 yılı Mart, Nisan, Mayıs aylarında gerçekleştirilen 330 doğum incelenmiş dosyasına ulaşılabilinen 204 hasta yer almıştır. Hastaların 115'ini oluşturan dört adet ve daha fazla takibi bulunan gebeler Sağlık Bakanlığının 2018 doğum öncesi bakım yönetim rehberine göre takipli olarak kabul edilmiş olup, 0-3 takibe sahip olan geriye kalan 89 hasta ise takipsiz olarak kabul edilmiştir ve hastaların maternal (Yaş, son adet tarihine göre gestasyonel yaş, Bilinen hastalık, gravida, parite, abort, küretaj öyküsü, preop, post-op altıncı saat, ve 1. Haftada hemogram değerleri, doğum şekli, başvuru sayısı, tarama testleri ve sonuçları (ikili tarama testi, dörtlü tarama testi, ayrıntılı usg, OGTT),gebelik komplikasyonları, annenin yatış süresi, doğum sonrası kullanılan ilaçlar, postpartum kanama, kan transfüzyonu ihtiyacı,) ve neonatal veriler (Yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı ve kalma süresi, Yenidoğan yoğun bakım yatış sebebi, umblikal arter kan gazı, apgar sonuçları ( 1. Ve 5. Dakikada bakılan), Yenidoğan doğum ağırlığı, Yenidoğan boy ve baş çevresi) karşılaştırılmıştır. Bu tezde, IBM SPSS Statistics 23 kullanılarak istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Takipli hastaların yaş ortalaması takipsizlere göre yüksek bulundu. Gravida, parite değerlerinde anlamlı bir fark izlenmedi. Takipli hastaların ve Türk vatandaşlarının son adet tarihlerini bilme oranları anlamlı olarak tespit edildi. Türk vatandaşlarının, yabancı uyruklulara göre takibe gelme oranları anlamlı olarak tespit edildi. Takibe göre doğum oranlarında, primer sezaryene gitme oranlarında, indüksiyon ihtiyacında anlamlı bir fark izlenmedi. Maternal komplikasyon oranlarında anlamlı bir fark saptanmadı. Maternal doğum verilerinde pre-op hemoglobin değeri takiplilerde takipsizlere göre anlam ifade etmekteydi. Diğer maternal bulgularda anlamlı bir fark izlenmedi. Neonatal verilerde düşük doğum ağırlıklı bebek riski takiplilerde daha az izlendi. Takip sayısının arttıkça bebeğin gram boy ve baş çevresi verilerinin arttığı görüldü. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatış ihtiyacı ve yatış sürelerinde anlamlı bir fark izlenmedi. Sonuçlar: Yaygın ve yeterli bir doğum öncesi bakım anne ve yenidoğan sağlığına pozitif anlamda etki ettiği saptandı. Ülkelerin sağlık sisteminin elverdiği ölçüde prenatal takiplere erken zamanda başlayıp, yeterli sıklıklarla takip edilmesi gerekir. Ülkemizde de takip sayısının sekize çıkması her gebenin özellikle ilk trimesterden itibaren takibinin yapılması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Maternal and infant mortality are important parameters that reveal the level of development of a country. The number of antenatal follow-ups, which was eight by World Health Organisation, is currently four in our country. It has been stated in previous guidelines that antenatal follow-up is important in terms of maternal and neonatal outcomes. We are a tertiary hospital with a large refugee population and a large number of patients without follow-up. We are conducting this study to compare the maternal and neonatal effects of four or more follow-ups as recommended by the Ministry of Health with patients with fewer follow-ups, The main purpose of this research is to understand the effects of pregnancy follow-up on pregnancy. Materials and Methods: Our study included 204 patients whose files of 330 births performed in March, April and May 2023 could be accessed from our hospital's electronic system and patient files. Pregnant women with four or more follow-ups, which constitute 115 of the patients, were accepted as being followed-up according to the 2018 prenatal care management guide of the Ministry of Health, and the remaining 89 patients with 0-3 follow-ups were accepted as not being followed-up, and the patients' maternal (age, last gestational age according to menstrual period, known disease, gravida, parity, abortion, curettage history, pre-op, post-op sixth hour, and hemogram values at the 1st week, type of birth, number of applications, screening tests and results (double screening test, quadruple screening test, detailed USG, OGTT), pregnancy complications, mother's length of stay, medications used after birth, postpartum bleeding, need for blood transfusion,) and neonatal data (Need for neonatal intensive care and duration of stay, reason for neonatal intensive care admission, umbilical artery blood gas, Apgar results (checked at the 1st and 5th minutes), Newborn birth weight, Newborn height and head circumference) were compared. In this thesis, statistical analyzes were performed using IBM SPSS Statistics 23. Results: The average age of patients with follow-up was found to be higher than those without follow-up. No significant difference was observed in gravida and parity values. The rate of follow-up patients and Turkish citizens knowing their last menstrual period was found to be significant. The follow-up rates of Turkish citizens compared to foreign nationals were found to be significant. No significant difference was observed in birth rates, primary cesarean section rates, or need for induction according to follow-up. No significant difference was detected in maternal complication rates. In maternal birth data, pre-operative hemoglobin value was more significant in those with follow-up than in those without follow-up. No significant difference was observed in other maternal findings. In neonatal data, the risk of low birth weight babies was observed to be less in those with follow-up. It was observed that as the number of follow-ups increased, the baby's gram height and head circumference data increased. No significant difference was observed in the need for neonatal intensive care unit admission and length of stay. Conclusion: Widespread and adequate prenatal care has a positive impact on maternal and newborn health. Prenatal follow-ups should start as early as possible and be followed up with sufficient frequency, as much as the health system of the country allows. In our country, the number of follow-ups should increased to 8.It is important to follow up every pregnant woman, especially from the first trimester.