Prediyabetik obez hastalarda düşük glisemik indeksli diyetin fabp-4 üzerine etkisi
In prediabetic obese patients fabp-4 of a low glycemic index diet impact on it
  1. Tez No: 858782
  2. Yazar: AYŞEGÜL PATAT YAĞOĞLU
  3. Danışmanlar: UZMAN BANU AÇMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: FABP-4, obezite, insülin direnci, prediyabet, FABP-4, obesity, insulin resistance, prediabetes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Düşük glisemik indeksli diyet alan prediyabetik ve obez hastalarda beden kitle indeksi, insülin direnci, vücut yağ oranı, HbA1c, AKŞ düzeyleri ile serum FABP-4 düzeylerinin prospektif olarak değerlendirilmesi; ayrıca metabolik hastalıklarla ile ilişkisi ve bu etkenleri ortadan kaldıracak adımları atmaya yönelik FABP-4 molekülünün tedavilerde hedeflenebilir bir molekül olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza SBÜ Kayseri Şehir Hastanesi İç Hastalıkları ve Obezite polikliniklerine Temmuz 2022-Temmuz 2023 tarihleri arasında başvuran, 24 prediyabet kriterlerini taşıyan obez, 23 non-diyabetik obez ve 30 sağlıklı birey kontrol grubu olarak dahil edildi. Prediyabetik ve non-diyabetik obez gruplarda kontrollere gelen ve diyete uyan hastalar çalışmaya dahil edildi. 12 hafta boyunca düşük glisemik indeksli bir diyet uygulandı. Ayrıca Amerikan Diyabet Derneği'nin 2021 kılavuzuna göre 18 yaş ve üzeri olan ve bilinen diyabet, romatizmal, nörolojik veya böbrek hastalığı olmayan prediyabetliler çalışmaya dahil edildi. Veriler SPSS 23.0 programıyla analiz edildi. P değerinin 0,05 ve daha altında olması istatiksel açıdan anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmadaki katılımcı sayısı 3 grupta toplam 77 kişidir. Prediyabetik obez grubun yaş ortalaması 41,39, non-diyabetik obez grubun yaş ortalaması 36,69 ve kontrol grubunun yaş ortalaması ise 31,97'dir. Hastaların 56'sı (%77) kadın, 21'i (%23) erkektir. Prediyabetik obez grubun %16'sında BAG, %24'ünde ise izole BGT tespit edildi. Obez grupta ise BAG ve BGT saptanmadı. Prediyabetik obez grubun HbA1c ortanca değerinin 5,9, diyabetik olmayan obez grubun 5,45, kontrol grubunun ise 5,3 olduğu bulundu. Prediyabetik grupta diğer gruptakilere göre daha yüksek HbA1c tespit edilmiştir. Prediyabetik obez grupta HbA1c değeri ile FABP-4 arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulundu. (p=0,046). Prediyabet grubunda ilk ve son (diyet ve kilo kaybı sonrası) FABP-4 ölçümlerinin arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p=0,019). İlk FABP-4 ölçümünün medyanı 359,93 pg/ml iken son ölçümün medyanı 155,33 pg/ml idi. Prediyabetik obez hastaların ortalama BKİ'si 37,6 kg/m2, diyabetik olmayan obez grubun ise 36,9 kg/m2 idi. HOMA-IR ortancası prediyabetik hastalarda 4,06, diyabetik olmayan obez hastalarda ise 3,27 olarak bulundu. Sonuç: Kilo veren ve düşük glisemik indeksli diyet uygulayan prediyabetik obez hastalarda HbA1c ve FABP-4 düzeylerinde anlamlı azalma ve glisemik parametrelerde düzelme gözlendi. Non-diyabetik obezlerde glisemik parametrelerde, BKİ düzelmesi ve FABP-4 düzeylerinde düşüş saptanmasına rağmen; FABP-4 açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Klinisyenlerin bu faktörler hakkındaki farkındalığı, diyabete gidişi yavaşlatabilir, diyabetin komplikasyonlarını önleyebilir ve obezite tedavisinde FABP-4 proteini belirteç olarak takipte kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Prospective evaluation of body mass index, insulin resistance, body fat ratio, HbA1c, FBG levels and serum FABP-4 levels in prediabetic and obese patients on a low glycemic index diet; it was also aimed to evaluate whether the FABP-4 molecule is a targetable molecule in treatments aimed at its relationship with metabolic diseases and taking steps to eliminate these factors. Material and method: In our study, 24 obese individuals meeting prediabetes criteria, 23 non-diabetic obese individuals and 30 healthy individuals who applied to SBU Kayseri City Hospital Internal Medicine and Obesity outpatient clinics between July 2022 and July 2023 were included as the control group. Patients in the prediabetic and non-diabetic obese groups who came for follow-up visits and followed the diet were included in the study. A low glycemic index diet was followed for 12 weeks. In addition, according to the 2021 guideline of the American Diabetes Association, prediabetics who were 18 years of age or older and did not have known diabetes, rheumatic, neurological or kidney disease were included in the study. Data were analyzed with SPSS 23.0 program. A P value of 0.05 or less was considered statistically significant. Results: The number of participants in the study is a total of 77 people in 3 groups. The average age of the prediabetic obese group is 41.39, the average age of the non-diabetic obese group is 36.69, and the average age of the control group is 31.97. 56 (77%) of the patients are women and 21 (23%) are men. IFG was detected in 16% of the prediabetic obese group and isolated IGT was detected in 24%. In the obese group, IFG and IGT were not detected. It was found that the median HbA1c value of the prediabetic obese group was 5.9, the non-diabetic obese group was 5.45, and the control group was 5.3. Higher HbA1c was detected in the prediabetic group than in the other group. A positive and significant relationship was found between HbA1c value and FABP-4 in the prediabetic obese group. (p=0.046). There is a statistically significant difference between the first and last (after diet and weight loss) FABP-4 measurements in the prediabetes group (p = 0.019). The median of the first FABP-4 measurement was 359.93 pg/ml, while the median of the last measurement was 155.33 pg/ml. The average BMI of prediabetic obese patients was 37,6 kg/m2, and that of the non-diabetic obese group was 36,9 kg/m2. HOMA-IR median was found to be 4.06 in prediabetic patients and 3.27 in non-diabetic obese patients. Conclusion: A significant decrease in HbA1c and FABP-4 levels and an improvement in glycemic parameters were observed in prediabetic obese patients who lost weight and followed a low glycemic index diet. Although an improvement in glycemic parameters, BMI and a decrease in FABP-4 levels were detected in non-diabetic obese patients; no statistically significant difference was detected in terms of FABP-4. Clinicians' awareness of these factors can slow the progression to diabetes, prevent complications of diabetes, and FABP-4 protein can be used as a marker in obesity treatment.