Kur'an'ı Kerim'de Peygamberimize yasaklanan hususlar
Issues prohibited to our Prophet in the Qur'an
- Tez No: 858825
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TEMİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Hz. Peygamber, Yasaklar, Yasak Getiren Ayetler, The Holy Quran, Prophet Muhammad, Prohibit
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada Kur'an'da Hz. Peygamber'e yasaklanan hususlar incelenmektedir. Yasak içeren ayetleri incelerken elimizdeki Mushaf sure sıralarını esas aldık. Lafzen ve manen veya sadece manen aynı manayı içeren farklı surelerdeki ayetleri bir başlık altında topladık. Kur'an'da Peygambere yasaklanan hususları fiilden önce gelen yasaklar ve fiilden sonra gelen yasaklar şeklinde iki kategoriye ayırdık. Bu araştırma girişle beraber dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş, araştırmanın konusu, kapsamı, amacı izah edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde Kur'an'da Peygamberlere Genel Bakış başlığı altında Peygamber, Resul, Nebi kavramları ve bunlar arasındaki ilişkiler hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü ve Dördüncü bölümlerde tezin esas konusu olan, Kur'an'da Peygamberimiz Muhammed'e yasaklanan hususlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Peygamberimiz Muhammed o fiili yapmadan gelen yasaklardan, Dördüncü bölümde ise o fiili yaptıktan sonra gelen yasaklardan bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the issues that are forbidden to the Prophet in the Quran are examined. While examining the forbidden verses, we have taken the order of the Mushaf sura as a basis. We have gathered the verses in different suras, which have the same meaning literally and spiritually or simply spiritually, under one title. In the Holy Quran, we have divided the prohibited matters to the Prophet into two categories: prohibitions that come before the action and those that came after the action. This research consists of four parts including the introduction. In the first chapter, the introduction, the subject of the research, its scope and purpose are thoroughly explained. In the second part, information about the concepts of Prophets, Resul and Nabi and the relations between them is given under the title of overview of Prophets in the Quran. In the third and fourth chapters, the main subject of the thesis, which is the issues that are forbidden to our Prophet Muhammad in the Quran are discussed. In the third chapter, explained the prohibitions that came before the Prophet's action, and in the fourth chapter are the prohibitions that came after he did that action were mentioned.