COVID-19 pandemi döneminin öğretmenlerin yaşam doyumu üzerine etkisi
The effect of the COVID-19 pandemic period on teachers' life satisfaction
  1. Tez No: 858913
  2. Yazar: ELİF CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ATLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 pandemisi, COVID-19 korkusu, Yaşam doyumu, Öğretmen, COVID-19 pandemic, Fear of COVID-19, Life satisfaction, Teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın birinci amacı öğretmenlerin COVID-19 korkusu ve yaşam doyumlarının cinsiyet, yaş, medeni durum, COVID-19 atlatma durumu, kendisinin veya çevresinden birinin COVID-19 atlatma durumu ve kronik hastalık varlığı değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Araştırmanın ikinci amacı ise öğretmenlerin COVID-19 korkusu ile yaşam doyumu değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmada, nedensel karşılaştırma ve korelasyon yöntemleri kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, 2021-2022 eğitim- öğretim yılında Şanlıurfa'da MEB'e bağlı okullarda göreve devam eden 273 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem belirlenirken rastgele olmayan örnekleme yöntemlerinden olan uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“COVID-19 Korku Ölçeği”ve“Yaşam Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmenlerin COVID-19 korkusu ve yaşam doyumlarının değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesinde cinsiyet, medeni durum, COVID-19 atlatma durumu, kendisinin veya çevresinden birinin COVID-19 atlatma durumu ve kronik hastalık varlığı değişkenleri için bağımsız örneklemler için t-testi; yaş değişkeni için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Öğretmenlerin COVID-19 korkusu ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Öğretmenlerin COVID-19 korkusunun yaşam doyumlarını ne derecede yordadığını bulmak için basit regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin yaşam doyumları cinsiyet ve medeni durum değişkeni açısından anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Bu sonuca göre kadın öğretmenlerin ve evli olan öğretmenlerin diğer öğretmenlere kıyasla yaşam doyumları daha yüksektir. Öğretmenlerin COVID-19 korkusu ise cinsiyet ve kronik hastalık varlığı değişkeni açısından anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Bu sonuca göre kadın öğretmenlerin ve kronik hastalığa sahip öğretmenlerin COVID-19 korkuları daha yüksektir. Öğretmenlerin COVID-19 korkusu ve yaşam doyumu arasında negatif yönde, düşük düzeyde ve anlamsız bir ilişki bulunmuştur. Yapılan basit regresyon analizi sonucunda da COVID-19 korkusunun yaşam doyumunu anlamlı düzeyde yordamadığı bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular alanyazındaki çalışmalar ışığında tartışılarak uygulamacılar ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The first purpose of this research is to examine whether teachers' fear of COVID-19 and life satisfaction differ significantly in terms of variables such as gender, age, marital status, COVID-19 recovery status, their own or someone around them's COVID-19 recovery status, and the presence of a chronic disease. The second aim of the research is to determine the relationship between teachers' fear of COVID-19 and life satisfaction variables. In the research, causal comparison and correlation methods were used.[n1]. The population of this research consists of 273 teachers who continue to work in schools affiliated with the Ministry of Education in Şanlıurfa in the 2021-2022 academic year. While determining the sample in the research, the appropriate sampling method, which is one of the non-random sampling methods, was used. As data collection tools;“Personal Information Form”,“COVID-19 Fear Scale”and“Life Satisfaction Scale”were used. In determining whether teachers' fear of COVID-19 and life satisfaction differ significantly according to the variables, t-test for independent samples was used for the variables of gender, marital status, COVID-19 recovery status, COVID-19 recovery status of oneself or someone from their circle, and presence of chronic disease; One-way analysis of variance (ANOVA) was performed for the age variable. Pearson Correlation coefficients were calculated to determine the relationship between teachers' fear of COVID-19 and life satisfaction. A simple regression analysis was conducted to find out to what extent teachers' fear of COVID-19 predicted their life satisfaction. According to the findings of the research, teachers' life satisfaction differs significantly in terms of gender and marital status variables. According to this result, female teachers and married teachers have higher life satisfaction compared to other teachers. Teachers' fear of COVID-19 differs significantly in terms of gender and presence of chronic disease variables. According to this result, female teachers and teachers with chronic diseases have higher fear of COVID-19. A negative, low and insignificant relationship was found between teachers' fear of COVID-19 and life satisfaction. As a result of the simple regression analysis, it was found that fear of COVID-19 did not significantly predict life satisfaction. The findings obtained as a result of the research were discussed in the light of studies in the literature and suggestions were made for practitioners and researchers.