Lise öğrencilerinde COVID-19 korkusu ve internet bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between COVID-19 fear and internet addiction in high school students
  1. Tez No: 858912
  2. Yazar: ŞÜHEDA EMRE ÇENGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ATLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, pandemi, internet bağımlılığı, COVID-19 korkusu, COVID-19, pandemic, internet addiction, fear of COVID-19
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada lise öğrencilerinde COVID-19 korkusu ve internet bağımlılığı arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Elâzığ il merkezinde MEB'e bağlı lise eğitimine devam eden 9.,10.,11. ve 12. sınıf 335 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem belirlenirken seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu”(YİBT-KF),“COVID-19 Korkusu Ölçeği”(KKÖ) kullanılmıştır. Ulaşılan verilerin analizinde betimsel istatistik hesaplamaları yapılmıştır. Araştırma kapsamında, öğrencilerin COVID-19 korkusu ve internet bağımlılığı arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlandığı için, araştırma nicel araştırma yöntemlerinden biri olan korelasyonel modelde gerçekleştirilmiştir. Korelasyonel araştırma modelinin başlıca iki türü olan nedensel karşılaştırma ve korelasyon yöntemleri kullanılmıştır. Lise öğrencilerinin internet bağımlılıklarının cinsiyet, kronik hastalığının olup olmaması, COVID-19 geçirip geçirmemesi, bilgisayar oyunu oynayıp oynamama değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi için bağımsız örneklemler için t-testi yapılmıştır. COVID-19 korkusu ve internet bağımlılığı arasındaki ilişkiyi belirlemek için pearson korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Lise öğrencilerinin COVID-19 korkusunun internet bağımlılıklarını ne derecede yordadığını bulmak için basit regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin internet bağımlılıkları arasında cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir, kronik hastalığının olması, COVID-19 geçirme, bilgisayar oyunu oynama değişkenlerinin internet bağımlılıkları üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu söylenebilir. Kronik hastalığı olan öğrencilerin olmayanlara göre internet bağımlılıklarının yüksek olduğu görülmüştür. Öğrencilerin COVID-19 korkuları arasında kronik hastalığı olması, COVID-19 geçirme durumu değişkenlerinin anlamlı bir etkisi görülmemiştir, cinsiyet ve bilgisayar oyunu oynama değişkenlerinin COVID-19 korkularına anlamlı bir etkisinin görüldüğü söylenebilir. Öğrencilerin COVID-19 korkusu ve internet bağımlılıkları arasında pozitif, düşük düzeyde ve anlamsız bir ilişki görülmüştür. Basit regresyon analizi sonucunda da COVID-19 korkusunun internet bağımlılığını anlamlı bir şekilde yordamadığı görülmüştür. Araştırma bulguları alanyazın ışığında tartışılarak uygulamacılar ve araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between fear of COVID-19 and internet addiction in high school students was examined. The population of the research consists of 9th, 10th and 11th grade students who continue their high school education under the Ministry of Education in Elâzığ city center in the 2021-2022 academic year. and 335 students in 12th grade. While determining the sample in the research, the appropriate sampling method, one of the non-random sampling methods, was used. As data collection tools;“Personal Information Form”,“Young Internet Addiction Scale Short Form”(YİBT-CF),“Fear of COVID-19 Scale”(KKÖ) were used. Descriptive statistical calculations were made in the analysis of the data obtained. Since the scope of the research aimed to examine the relationships between students' fear of COVID-19 and internet addiction, the research was carried out in the correlational model, which is one of the quantitative research methods. The two main types of correlational research model, causal comparison and correlation methods, were used. A t-test for independent samples was conducted to determine whether high school students' internet addictions differ significantly according to variables such as gender, whether they have a chronic disease, whether they have recovered from COVID-19 or not, and whether they play computer games or not. Pearson correlation coefficients were calculated to determine the relationship between fear of COVID-19 and internet addiction. A simple regression analysis was conducted to find out to what extent high school students' fear of COVID-19 predicted their internet addiction. According to the research findings, there is no significant difference in students' internet addictions according to gender. It can be said that the variables of having a chronic disease, recovering from COVID-19, and playing computer games have a significant effect on internet addictions. It has been observed that students with chronic diseases have higher internet addiction than those without. Among the students' COVID-19 fears, the variables of having a chronic disease and having recovered from COVID-19 did not have a significant effect, but it can be said that gender and computer game playing variables had a significant effect on their COVID-19 fears. A positive, low and insignificant relationship was observed between students' fear of COVID-19 and their internet addiction. As a result of simple regression analysis, it was seen that fear of COVID-19 did not significantly predict internet addiction. The research findings were discussed in the light of the literature and suggestions were made for practitioners and researchers.