Mahmut Sâmi Ramazanoğlu: Davet ve irşad yöntemleri bağlamında bir değerlendirme
Mahmut Sâmi Ramazanoğlu: An evaluation in the context of invitation and guidance methods
- Tez No: 858952
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mahmud Sâmi Ramazanoğlu, Tebliğ, Davet, İrşad, Tasavvuf, Mahmud Sâmi Ramazanoğlu, Preaching, Invitation, Irshad, Sufism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Hizmetlerinde İletişim ve Tebliğ Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Hizmetlerinde İletişim ve Tebliğ Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bir milletin en büyük kültürel miraslarından biri, o toplumun içerisinde yetişmiş ve etrafına ışık saçmış önemli şahsiyetleridir. İslamiyet'in geçmişten günümüze kadar dilden dile, gönülden gönüle aktarılmasında, kişileri imandan ihsan kıvamına doğru yönlendiren, İslamiyet'in en güzel bir şekilde yaşanmasına ve yaşatılmasına sebep olan ve takvada liderlik vasfına sahip önderleri yetiştiren kültürel zenginliklerimizden biri de tasavvuf kültürüdür. Mahmut Sâmi Ramazanoğlu da bu kültürün içinde Muhammed Esad Erbilî'nin irfan mektebinde yetişmiş; edep, hizmet ve pek çok fazilet ve kemâlatıyla ön plana çıkmış önemli bir şahsiyettir. Bu çalışmada 1892-1984 yılları arasında yaşamış, Mahmut Sâmi Ramazanoğlu'nun davet ve irşad faaliyetlerindeki usul ve üslubunu ana hatlarıyla analiz etmeyi ve örnek olması yönüyle de gelecek nesillere aktarmayı amaçlamaktadır. Mahmut Sâmi Ramazanoğlu'nun irşad usul ve üslubunun motiflerini başta kendi yazmış olduğu eserlerde ve sohbetlerinde görmek mümkündür. Bu kaynakların yanında Sâmi Efendi'nin hayatı, görüşleri ve hatıraları ile alakalı birçok eser ortaya konulmuştur. Tüm bu eserler incelenerek analiz edildiğinden bu çalışmada yöntem olarak tarama modeli tercih edilmiş; nitel veri toplama aracı olarak doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma neticesinde Sâmi Efendi'nin içinde bulunduğu dönemin siyasi ve ekonomik zorluklarına rağmen tedbiri elden bırakmadan Kur'an ve sünnet çizgisinde yaşamayı en büyük keramet olarak gördüğü tespit edilmiştir. O, her hususta ihlasa dikkat çekmiş, Allah resûlü örnekliğini ve sahabe örnekliğini kendi şahsında en güzel bir şekilde temsil etme gayreti içerisinde olmuştur. İnsanları ötekileştirmeden birlik ve beraberlik içerisinde, din kardeşliği çatısı altında, tevazu ve merhamet ikliminde insanlara nitelikli ilgi göstererek değer verdiğini hissettirmiş bu uğurda bütün imkânlarını ve vaktini cömertçe paylaşmıştır. Muhataplarını daima ümit var olma yoluna sevk etmiştir. Sâmi Efendi manevi terbiyenin merkezi olarak kalbi görmüştür. Manevi kalp temizliği için sohbet, evrad ü ezkar ve rabıtayı irşad vasıtaları olarak kullanmıştır. Kalbî temizlik kadar fiziki görünüme de önem verilmesi gerektiğini örnek yaşantısı ile göstermiştir. Sâmi Efendi İrşad faaliyetlerinde edep ve ahlaka sürekli vurgu yaparak, sabır ve sebat ile sevgi disiplini çerçevesinde, tevekkül, teslimiyet ve rıza halini kuşanarak tam bir mücahede ile sözden daha çok sükûta ağırlık verip çoğunlukla örnek olma modelini tercih etmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the greatest cultural heritages of a nation is the presence of significant individuals who have grown up within that society and have shed light on their surroundings. One of our cultural riches is the Sufi culture, which leads individuals from faith to the state of ihsan, directing them towards the best possible expression and preservation of Islam, and nurturing leaders who exemplify piety. It has played a significant role in the transmission of Islam from the past to the present, crossing linguistic and spiritual boundaries, connecting hearts and minds. Mahmut Sâmi Ramazanoğlu is an important figure who emerged within this culture. He was raised in Muhammed Esad Erbilî's school of spiritual knowledge and stood out with his manners, service, and many virtues and merits. This study aims to analyze the methods and style of invitation and guidance used by Mahmut Sâmi Ramazanoğlu, who lived between 1892 and 1984, in his activities. The study also intends to pass on his approach as an example to future generations. It is possible to observe the motifs of Mahmut Sâmi Ramazanoğlu's guidance method and style primarily in the works he himself authored and in his conversations. Besides these sources, numerous works have been produced concerning Sâmi Efendi's life, views, and memories. In this study, a scanning model was preferred as the method, and document analysis was used as the qualitative data collection tool by examining and analyzing all these works. As a result of the research, it has been determined that Sâmi Efendi considered living according to the principles of the Quran and Sunnah without letting go of prudence, despite the political and economic challenges of the time, as the greatest virtue. He drew attention to sincerity (ihlas) in every matter and made efforts to represent the exemplary life of the Prophet Hz.Muhammad (s.a.v) and the companions in the most beautiful way within himself. He showed people respect and value without marginalizing anyone, fostering unity and togetherness under the roof of religious brotherhood, and demonstrating genuine care and compassion towards others in a climate of humility and mercy. In pursuit of this, he generously shared all his resources and time. He always motivated his interlocutors to remain hopeful. Sâmi Efendi saw the heart as the center of spiritual training. He demonstrated through his exemplary life that physical appearance should also be given importance along with spiritual heart cleansing. In his guidance activities, Sâmi Efendi consistently emphasized the importance of manners (edep) and ethics. He adopted a complete struggle with patience, perseverance, and the discipline of love, embracing trust (tevekkül), submission, and contentment. He placed more emphasis on silence than words and mostly preferred to lead by example.