Çağdaş müzecilik üzerine bir değerlendirme Gaziantep Hamam Müzesi örneği
An evaluation on contemporary museology Gaziantep Bath Museum instance
- Tez No: 858953
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Müze Tanımı, Klasik Müzecilik, Çağdaş Müzecilik, Çağdaş Müzecilik Uygulamaları, Gaziantep Hamam Müzesi Örneği, Definition of Museum, Classical Museology, Contemporary Museology, Practices of Contemporary Museology, Gaziantep Bath Museum Instance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Farklı açılardan değerli olan eserlerin toplanması, korunması, kimi zaman ise bir güç ve saltanat gösterisi olarak bu eserlerin dost meclisine sunulması ile başlayan müzecilik anlayışı, eski tarihlerde halk için değil soylu sınıf içindi. Uzun bir süre kamuya kapalı olarak sürdürülen müzecilik çalışmaları zamanla halkın yararlanabildiği kurumlar haline gelmiştir. Çalışmada klasik müzecilik anlayışından çağdaş müzeciliğe geçiş ile değişen müzecilik tanımı anlatılarak, arasındaki farkların açıkça ortaya çıkarılması doğrultusunda müzelerin çağdaş müzecilik faaliyetlerine yönelimini artırmak amaçlanmıştır. Sürekli gelişen teknoloji ile beraber bireylerin her alanda beklentisi değişmeye ve yükselmeye başlamıştır. Çağdaş müzeciliğe geçiş ile birlikte içinde bulunan eserin kutsal bir emanet olarak, saklanmasını ve korunmasını temel alan klasik müzecilik anlayışının yanı sıra müze ziyaretçilerinin aldığı hazzı, kişisel gelişimini ve yaşadığı duygu yoğunluğunu önemseyen kurumlar ortaya çıkmıştır. Bu kurumlar, soyut ve somut kültürel mirasın kalıcı olmasını sağlarken halkın birçok kesimini ortak bir paydada buluşturarak topluma hizmet eder. Müzeler, farklılıklar içinde birlikte hayatı sürdürebilmeyi öğreten, yaşam boyu öğrenmeyi aktif hale getiren, kültürel bir sosyalleşme alanı ve eğitim kompleksidir. Bu çalışmada çağdaş müzecilik konusu, çalışma alanı olarak belirlenen Gaziantep Hamam Müzesi'nde gerçekleştirilen uygulamalar bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışma için saha ve kütüphane araştırması gerçekleştirilmiş ve internet taraması üzerinden resmi kurumlara ulaşılarak bilgi sağlanmıştır. Yurtiçi ve yurtdışındaki müzelerin çağdaş müzecilik uygulamaları kapsamında yaptığı etkinlikler incelenmiş, bu müzelerdeki uygulamalar görsel örnekler ile desteklenmiştir. Günümüz çağdaş müzelerinin eser odaklı değil, insan odaklı gelişim gösteren kurumlar olması gerektiği kanısına varılmış ve ortaya çıkan unsurların müzelerin bu konudaki gelişimi için birer örnek olması arzu edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The consept of museology understandig which begins with the collection and preservation of works that are valuable from different perspectives and sometimespresenting them to the friendly assembly as a show of power and sultanete, was initially intended only for the noble class, not fort he public. Museum studies which were closed to the public for a long time, have become institutions that the public can benefit from over time. This study aims to increase the orientation of museums towards contemporary museology activities by explaining the changing definition of museology with the transition from classical museology to contemporary museology, comparing these periods and clearly revealing the differences between them. With the everrenewing and developing tecnology, individuals expectations in every field have begun to change and in crease. With the transition to modern museology, in addition to the classical museology approach which is based on the protection and conservation of the work in it as a sacred relic, the institutions that care about the pleasure of visitors, their personal development and the instencity of the emotions they experience have emerged. These institutions serve the society by bringing together many segments of the public on a common denominator while ensuring the permanence of intangible and concrete cultural heritage. Museums are cultural socialization areas and educational complexes that activate lifelong learning and teach us how to survive together despite differences. İn this study, contemporary museology was evaluated in the context of the practices carried out in the Gaziantep Bath Museum, which was determined as the study area. Field an library research was carried out fort he study, and information was obtained by reaching official institutions via internet research. The activities carried out by museums at home and abroad within scope of contemporary museology practices were examined and the practices in these museums were supported with visual examples. It has been concluded that today's contemporary museums should be human-oriented institutions, not artifact- oriented, and the resulting elements are desired to be an example fort he development of museums in this regard.