Coğrafi işaretli ürünlerin kent ve bölge ekonomisi açısından önemi: Ankara örneği
The importance of geographically indicated products for the city and regional economy: Sample of Ankara
- Tez No: 858998
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET YAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi İşaret, Kent Ekonomisi, Kalkınma, Tescil, Koruma, Geographical Indication, Urban Economy, Development, Registration, Protection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye, coğrafi işaretli ürünler açısından zengin bir yapıya sahiptir. Bu ürünlerin tescil sayılarına bakıldığı zaman geniş bir çeşitlilik ile karşılaşılır. Özellikle bazı bölgelerde bu rakamlarda artış meydana gelmektedir. Ankara bölgesi de bunlar arasında yer almaktadır. Ankara, coğrafi işaretli ürünler açısından oldukça zengin bir ürün yelpazesine sahiptir. Bu ürünlerin çoğu da tescil edilmiştir. Ankara iline ait ürünler ekonomik anlamda değere sahip, kent ve bölge ekonomisine etki eden bir genişliğe sahiptir. Ankara'daki coğrafi işaretli ürünlerin seçilmesi bölgenin bu alanda zenginliği ile ilişkilidir. Ankara'da tescil edilmiş olan ürünlerin pek çoğu yurtiçi ve yurtdışı ticaret hacmine sahip ürünlerdir. Çalışma kapsamında Ankara kentsel merkezi ve Ankara ili mülki idare sınırlarını kapsayan TR51 istatistiki bölgesi ele alınmıştır. Bölgenin öne çıkan coğrafi işaretli ürünlerinin bölge ve kent ekonomisi açısından önemi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey has a rich structure in terms of geographically signalled products. When the number of registrations of these products is examined, a wide variety is encountered. Especially in some regions, an increase in these figures occurs. Ankara region is also among these. Ankara has a very rich product range in terms of geographically marked products. Most of these products are also registered. The products of Ankara province have an economic value and have a wide range that affects the city and regional economy. The selection of geographically marked products in Ankara is related to the richness of the region in this field. Most of the products registered in Ankara are products with domestic and international trade volume. Within the scope of the study, the TR51 statistical region covering the urban centre of Ankara and the administrative boundaries of Ankara province is considered. The importance of the prominent geographically marked products of the region in terms of regional and urban economy has been evaluated.