Görüntüleme eşliğinde yapılan kemik biyopsilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of imaging-guided bone biopsies
  1. Tez No: 858997
  2. Yazar: KÜRŞAT ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN KAHRİMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik, tümör, perkütanöz biyopsi, açık biyopsi, Bone, tumor, percutaneous biopsy, open biopsy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
GÖRÜNTÜLEME EŞLİĞİNDE YAPILAN KEMİK BİYOPSİLERİNİN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Bu çalışmada kemik tümörleri ve tümör taklidi lezyonlardan yapılan görüntüleme eşliğindeki perkütanöz iğne biyopsi sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Kasım 2014 ve Mayıs 2023 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çeşitli kliniklerden kemik tümörü ve benzeri lezyonlara sahip olup Erciyes Üniversitesi Girişimsel Radyoloji kliniğine yönlendirilen ve biyopsi işlemi gerçekleştirilen hastalar patoloji sonuçları ile birlikte retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm hastaların direkt grafi, BT ve MRG görüntüleri, biyopsi işleminin teknik detayları, komplikasyonlar ve patoloji sonuçları incelendi. Alınan spesmenler patoloji bölümü tarafından değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışmada 265 hastaya toplam 274 biyopsi işlemi yapılmıştır. İlk biyopsiden sonra yeterli değerlendirmenin yapılamadığı 6 hastaya farklı zamanlarda ikinci biyopsi, 1 hastaya ise üçüncü biyopsi işlemi uygulanmıştır. Çalışmamızda hastaların %52,5'i erkek idi. Hastaların yaş ortalamaları 44,14 yıl±22,56 yıl (min:4- max:96 yıl) idi. Çalışmamızda hastalara perkütanöz biyopsi işlemi 106 hastaya BT rehberliğinde 158 hastaya US eşliğinde gerçekleştirildi. Biyopsi yapılan lezyonların %13,6'sı humerus, 25,3'ü femur, %11,7'i iliak ve %12,5'i tibiadaydı. Lezyonların %58,1'i litik ve %31,3'ü sklerotik karakteristikteydi. İğne biyopsileri sonuçları histopatolojik olarak 5 grupta sınıflandırıldı: 1. Benign tanı alanlar 2. Malign tanı alanlar 3. Lezyonun histopatolojik özellikleri tanımlanıp kesin tanı verilmeyenler 4. Spesifik olmayan değişiklikler 5. Non diagnostik grup Yapılan kapalı biyopsilerin %33,2'si malign tanı, %37'si spesifik olmayan değişiklikler ve %15,5'i ise lezyonun histopatolojik özellikleri tanımlanıp kesin tanı verilmeyenler şeklinde sonuçlandı. Yapılan iğne biyopsi sonucu benign gelen hastaların %50'si dev hücreli tümör, %11,1'i osteoid osteoma ve %11,1'i fibröz displazi olarak tanı aldı. Yapılan iğne biyopsi sonucu malign gelen hastaların %47,6'sı metastaz, %22'si plazmositom ve %9,3'ü ise lenfoma olarak tanı aldı. Yapılan iğne biyopsilerinden sonra 54 hastaya ortopedi tarafından; 4 hastaya insizyonel biyopsi, 7 hastaya eksizyonel biyopsi ve 43 hastaya ise küretaj işlemi yapıldı. Cerrahiye alınan hastaların %16,7'si enkondrom, %16,7'si dev hücreli tömür ve %16,7'si ise anevrizmal kemik kisti tanısı aldı. Perkütanöz biyopsi işlemi sonrasında komplikasyon gelişmedi. Bu çalışmada referans test olan açık biyopsi ile sonuçlar karşılaştırıldığında sensitivite %72,7 spesifite 36,1 pozitif prediktif değer %88, negatif prediktif değer %100 olarak bulunmuştur. Sonuç: Kemik lezyonlarının tanısında klinik, radyolojik ve histopatolojik bulguların beraber değerlendirilmesi gerekmektedir. Deneyimli radyolog, patolog ve ortopedist iş birliğiyle biyopsilerin tanısal doğruluk oranı artmış olup gereksiz biyopsilerin önüne geçilebilir. Perkütanöz kemik biyopsileri güvenli, komplikasyon oranı düşük yöntemler olup hastaların tanı, tedavi ve takiplerine açık biyopsilere nazaran büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE EVALUATION OF IMAGING-GUIDED BONE BIOPSIES ABSTRACT Purpose: The aim of this study was to evaluate the results of image-guided percutaneous needle biopsy of bone tumors and tumor mimic lesions retrospectively. Materials and Methods: In this study, patients with bone tumours and similar lesions who were referred to Erciyes University Interventional Radiology Clinic from various clinics in Erciyes University Faculty of Medicine Hospital between November 2014 and May 2023 and underwent biopsy procedure were retrospectively evaluated together with pathology results. Direct radiographs, CT and MRI images, technical details of the biopsy procedure, complications and pathology results of all patients were analysed. The specimens were evaluated by the pathology department. Results: In our study, a total of 274 biopsy procedures were performed in 265 patients. After the first biopsy, 6 patients who could not be adequately evaluated after the first biopsy underwent a second biopsy at different times and 1 patient underwent a third biopsy. In our study, 52.5% of the patients were male. The mean age of the patients was 44.14 years±22.56 years (min:4-max:96 years). Percutaneous biopsy was performed in 106 patients under CT guidance and 158 patients under US guidance. Of the biopsied lesions, 13.6% were in the humerus, 25.3% in the femur, 11.7% in the iliac and 12.5% in the tibia. The lesions were 58.1% lytic and 31.3% sclerotic. The results of needle biopsies were histopathologically classified in 5 groups: 1. Benign diagnosed 2. Malignant diagnosed 3. Histopathologic features of the lesion are described but no definitive diagnosis is given 4. Non-specific changes 5. Non diagnostic group Of the closed biopsies, 33.2% were diagnosed as malignant, 37% as non-specific changes, and 15.5% as those in which the histopathologic features of the lesion were described but no definitive diagnosis was given. Among the patients with benign needle biopsy results, 50% were diagnosed as giant cell tumor, 11.1% as osteoid osteoma and 11.1% as fibrous dysplasia. Among the patients with malignant needle biopsy results, 47.6% were diagnosed as metastases, 22% as plasmacytoma and 9.3% as lymphoma. After needle biopsies, 54 patients underwent incisional biopsy in 4 patients, excisional biopsy in 7 patients and curettage in 43 patients. Of the patients who underwent surgery, 16.7% were diagnosed with enchondroma, 16.7% with giant cell tumor and 16.7% with aneurysmal bone cyst. There were no complications after percutaneous biopsy procedure. In this study, when the results were compared with open biopsy, which is the reference test, sensitivity was 72.7%, specificity was 36.1%, positive predictive value was 88% and negative predictive value was 100%. Conclusions: Clinical, radiological and histopathological findings should be evaluated together in the diagnosis of bone lesions. With the collaboration of experienced radiologists, pathologists and orthopaedists, the diagnostic accuracy of biopsies is increased and unnecessary biopsies can be prevented. Percutaneous bone biopsies are safe methods with low complication rates and provide great convenience in the diagnosis, treatment and follow-up of patients compared to open biopsies.