Yapay zeka uygulamalarının hastane bilgi sistemlerine etkisi
The impact of artificicial intelligence applications on hospital information systems
  1. Tez No: 859018
  2. Yazar: SAFİYE BAYIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RANA ÖZYURT KAPTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Health Care Management, Healthcare Management, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: yapay zekâ, hastane sağlık sistemleri, hastane bilgi sistemleri, artificia lintelligence, hospital health systems, hospital information systems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma yapay zekanın sağlık alanında hangi uygulamalarda kullanıldığı ve bu uygulamaların olumlu yönlerinin gösterilmesidir. Hedeflenen yapay zekâ teknolojisinin ülkelerde gerekli teknoloji açığı, eğitim seviyesi, mevcut nüfus vb. gibi sorunlar belirlenerek yapay zekânın bu sorunları olumlu yönde etkileyeceği ve sağlık alanında oluşacak sorunlarının giderileceği bu çalışma sayesinde somut olarak ortaya konmuştur. Bu çalışmada hastane bilgi sistemleri için yapay zekanın öneminin göz önüne çıkarılması ve olumlu yönleri üzerindeki çalışmalara vurgu yapmak üzere hazırlanmıştır. Bu çalışma ile beraber yapay zekâ üzerindeki olumsuz varsayımları kaldırmak hedeflenmektedir. Çalışmanın sonunda ortaya çıkan tezimiz yapay zekâ uygulamalarının hastane bilgi sistemlerine olumlu etkilerinin aslında hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığı olacaktır. Acil servislerin geçmişten günümüze ülkemizde ve dünyada artan hastalıklar yüzünden en yoğun dönemlerini yaşadığını gözlemleyerek yapay zekanın bu alanda geliştirdiği ve günden güne geliştirilen teknolojiler sayesinde bu yoğunluğun önüne geçilebileceği çalışmada açıkça belirtilmiştir. Türkiye'deki sağlık bilgi sistemleri incelenmiş daha sonra yapay zekâ kavramı araştırmaya dâhil edilmiştir.Yapay zekâ ve sağlık bilgi sistemleri bir araya getirilip sağlık bilgi sistemlerinde yapay zekânın etkileri, teknoloji gelişmeleri ve bu alanda yapılan yenilikçi yapılandırmalar konu edilmiştir. Dünyada ve ülkemizde geliştirilen sağlık çalışmalarını kolaylaştırmak, bu bağlamda hastalara hızlıca tanı koyma ve tedavi başlatmayı sağlamayı amaçlamıştır. Çalışmada ülkemizdeki ve dünyadaki sağlık bilgi sistemleri incelenmiş ve değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study shows the applications in which artificial intelligence is used in the field of health and the positive aspects of these applications. The targeted artificial intelligence technology should be used according to the required technology gap in the countries, education level, current population, etc. By identifying problems such as these, it has been concretely demonstrated through this study that artificial intelligence will positively affect these problems and eliminate the problems that may arise in the field of health. This study was prepared to highlight the importance of artificial intelligence for hospital information systems and to emphasize the studies on its positive aspects. This study aims to remove negative assumptions on artificial intelligence. Our thesis that emerges at the end of the study will be how the positive effects of artificial intelligence applications on hospital information systems actually make our lives easier. Observing that emergency services have been experiencing their busiest periods due to increasing diseases in our country and the world from past to present, it is clearly stated in the study that this intensity can be prevented thanks to the technologies developed by artificial intelligence in this field and developed day by day. Health information systems in Turkey were examined and then the concept of artificial intelligence was included in the research. Artificial intelligence and health information systems were brought together and the effects of artificial intelligence in health information systems, technology developments and innovative configurations in this field were discussed. It aims to facilitate health studies developed in the world and in our country, and in this context, to ensure rapid diagnosis and initiation of treatment for patients. In the study, health information systems in our country and around the world were examined and evaluations were made.