5. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki hikâye edici metinlerin çocuk gerçekliği açısından incelenmesi
An investigation of narrative texts in 5th grade Turkish course books in terms of child reality
- Tez No: 859021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: çocuk gerçekliği, 5. sınıf Türkçe ders kitapları, hikâye edici metinler, child reality, 5th grade Turkish textbooks, narrative texts
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı, 5. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki hikâye edici metinleri 'çocuk gerçekliği' açısından incelemektir. Bu amaç çerçevesinde söz konusu kitaplardaki hikâye edici metinler çocuğun doğasına, ihtiyaçlarına, bakış açısına, ilgisine, dil ve anlam evrenine uygunluk durumu açısından ele alınmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelmesine göre yürütülmüştür. Çalışmanın materyalini, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı'nda 5. sınıf Türkçe dersi için okutulan ANITTEPE ve KOZA Yayıncılık'a ait kitaplardaki hikâye edici metinler oluşturmaktadır. Elde edilen veriler betimsel analizle çözümlenmiş, sayısal verilerle ifade edilmiş, tablolar halinde sunulmuş ve yorumlanmıştır. Çalışmanın sonunda ANITTEPE Yayıncılık'a ait ders kitabındaki hikâye edici metinlerin %55, KOZA Yayıncılık ders kitabındaki metinlerin ise %45 oranında çocuk gerçekliğine uygunluk gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuç, bu ilkeyi gözeten metinlerin yanında yeterince gözetmeyen metinlerin de yer aldığını, dolayısıyla incelenen Türkçe ders kitaplarının çocuk gerçekliğini tam anlamıyla dikkate almadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the narrative texts in 5th grade Turkish textbooks in terms of 'child reality'. Within the framework of this purpose, the narrative texts in the books in question were discussed in terms of their suitability for the child's nature, needs, perspective, interest, language and universe of meaning. The study was conducted according to document analysis, which is one of the qualitative research methods. The material of the study consists of narrative texts in the books of ANITTEPE and KOZA Publishing, which were taught for the 5th grade Turkish course in the 2023-2024 Academic Year by the Ministry of National Education, Board of Education and Discipline. The data obtained was analyzed with descriptive analysis, expressed with numerical data, presented in tables and interpreted. At the end of the study, it was determined that 55% of the narrative texts in the ANITTEPE Publishing textbook and 45% of the texts in the KOZA Publishing textbook were compatible with children's reality. This result shows that, in addition to the texts that observe this principle, there are also texts that do not sufficiently observe it, and therefore the Turkish textbooks examined do not fully take into account children's reality.