Ayak ve ayak bileği MRG'de geniş popülasyonda kalkaneus boyun kistleri insidansı, anterior talofibular ligament kalınlığı ve kalkeneonaviküler mesafe ölçümleri ve istatiksel analizi
Incidence of calcaneal neck cysts, anterior talofibular ligament thickness and calcaneonavicular distance measurements and statistical analysis in a large population on foot and ankle MRI
  1. Tez No: 859206
  2. Yazar: UTKU GEMİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜR AKANSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: MRG, kalkaneus, kist, ödem, anterior talofibular ligament, kalkaneonaviküler mesafe, MRI, calcaneus, cyst, oedema, anterior talofibular ligament, calcaneonavicular distance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş ve amaç: Bu çalışma, ayak ve ayak bileği patolojilerinde yaygın olan kalkaneus boyun kisti oluşumunu, çevresindeki ödemi, ATFL kalınlığını ve kalkaneonaviküler mesafeyi inceleyerek cinsiyet, yaş ve taraflar arası ilişkileri analiz eder. Elde edilen bulgular, klinisyenlere ve araştırmacılara hastaların tedavisi için daha hassas ve kişiselleştirilmiş yaklaşımlar geliştirmekte rehberlik eder. Bu çalışma, ayak bileği patolojileri alanında önemli bir katkı sağlar. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Kocaeli Üniversitesi'nde çekilen 1000 ayak bilek MR görüntüsü değerlendirildi. Kalkaneus boynundaki kistler,kist çevresi ödem varlığı, anterior talofibular ligament kalınlığı ve kalkaneonaviküler mesafe incelendi. Kalkaneus boyun kisti insidansı, cinsiyet ve yaşla ilişkisi araştırıldı. Anterior talofibular ligament kalınlığı ve kalkaneonaviküler mesafedeki değişimler değerlendirildi. Ayrıca, kalkaneus boyun kisti ile ATFL kalınlığı ve kalkaneonaviküler mesafe arasındaki ilişkiler incelendi. Bulgular, istatistiksel olarak değerlendirilerek sunuldu. Bulgular: Bu çalışmada, 1000 hastanın ayak ve ayak bileği MRG'leri değerlendirildi. Kalkaneus boyun kisti insidansı %17,6 olarak bulundu. Kist çapı, cinsiyet ve anatomik faktörlerle ilişkili değildi, ancak kist çevresi ödemle ilişkiliydi. Anterior talofibuler ligament kalınlığı ve kalkaneonaviküler mesafe cinsiyetle ilişkilendirildi. Bulgular, kalkaneus boyun kisti ile cinsiyet, yaş ve anatomik faktörler arasında belirgin ilişkilerin olmadığını göstermektedir. Sonuç: Bu çalışma, kalkaneus boyun kistinin büyüklüğünün, çevresindeki dokular üzerindeki baskıyı artırabileceğini ve buna bağlı olarak ödeme yol açabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışma, aynı zamanda cinsiyetin ATFL kalınlığı ve kalkaneonaviküler mesafe üzerindeki etkilerini de vurgulamaktadır. Bu bulgular, klinisyenlere ve araştırmacılara, ayak ve ayak bileği hastalıklarını daha etkili bir şekilde değerlendirmek ve tedavi etmek için önemli bir rehberlik sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: This study examines the occurrence of calcaneal neck cysts, surrounding oedema, ATFL thickness and calcaneonavicular distance, which are common in foot and ankle pathologies, and analyses the relationships between gender, age and sides. The findings guide clinicians and researchers in developing more precise and personalised approaches for the treatment of patients. This study makes an important contribution to the field of ankle pathologies. Materials and methods: In this retrospective study, 1000 ankle MR images taken at Kocaeli University were evaluated. Calcaneal neck cysts, presence of oedema around the cyst, anterior talofibular ligament thickness and calcaneonavicular distance were analysed. The incidence of calcaneal neck cysts and its relation with gender and age were investigated. Changes in anterior talofibular ligament thickness and calcaneonavicular distance were evaluated. In addition, the relationships between calcaneal neck cyst and ATFL thickness and calcaneonavicular distance were analysed. The findings were statistically analysed and presented. Results: In this study, foot and ankle MRI scans of 1000 patients were evaluated. The incidence of calcaneal neck cyst was found to be 17.6%. Cyst diameter was not associated with gender and anatomical factors, but was associated with oedema around the cyst. Anterior talofibular ligament thickness and calcaneonavicular distance were associated with gender. The findings suggest that there are no significant associations between calcaneal neck cyst and gender, age and anatomical factors. Conclusion: This study suggests that the size of the calcaneal neck cyst may increase the pressure on the surrounding tissues, leading to oedema. This study also emphasises the effects of gender on ATFL thickness and calcaneonavicular distance. These findings provide important guidance to clinicians and researchers to more effectively assess and treat foot and ankle disorders.