İdiyopatik pulmoner fibrozis hastalarında antifibrotik tedavinin aritmi ile ilişkisi
The relationship between antifibrotic treatment and arrhythmia in patients with idiopathic pulmonary fibrosis
  1. Tez No: 859219
  2. Yazar: ERKAN DİRİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İPF, aritmi, DLCO, FVC, pirfenidon, nintedanib, IPF, arrhythmia, DLCO, FVC, pirfenidone, nintedanib
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Şekil 1. İnterstisyel akciğer hastalıkları ve idiyopatik interstisyel pnömoniler sınıflaması (12) 3 Şekil 2. Radyografi'de bilateral retiküler gölgelenme(35) 7 Şekil 3. UIP paterni. Subplevral ve bazallerde baskın bal peteği görünümü(36) 8 Şekil 4. Olası UIP paterni. Subplevral ve bazallerde retiküler patern görünümü(36) 8 Şekil 5. Belirsiz UIP paterni. Subplevral bölgelerde yer yer buzlu cam alanları ve hafif retikülasyon görünümü (36) 9 Şekil 6. Pirfenidon kullanan, Nintedanib kullanan ve ilaç kullanmayan hastaların dağılımını inceleyen grafik 17 Şekil 7. Pirfenidon- Nintedanib kullanan ve ilaç kullanmayan hastaların cinsiyet dağılımını içeren grafik. 18 Şekil 8. Pirfenidon- Nintedanib kullanan ve ilaç kullanmayan hastaların aritmi durumunu içeren grafik. 18 Şekil 9. Pirfenidon kullanan, Nintedanib kullanan ve ilaç kullanmayan hastaların aritmi türü dağılımını içeren grafik. 19 Şekil 10. Antifibrotik ilaç Kullanan ve kullanmayan hastaların yaş, FEV1, FVC ve DLCO ortalamalarını gösteren grafik 21 Şekil 11. Antifibrotik ilaç kullanan ve kullanmayan hastaların hastalık süresini gösteren grafik 22 Şekil 12. Pirfenidon kullanan, nintedanib kullanan ve ilaç kullanmayan hastaların yaş ortalamasını gösteren grafik 24 Şekil 13. Pirfenidon kullanan, nintedanib kullanan ve ilaç kullanmayan hastaların hastalık süresi ortalamalarını gösteren grafik 25 Şekil 14. Pirfenidon kullanan, nintedanib kullanan ve ilaç kullanmayan hastaların FEV1, FVC ve DLCO ortalamaları grafiği 26 Şekil 15. Aritmisi olan ve aritmisi olmayan hastaların yaş ortalamalarını gösteren grafik 27 Şekil 16. Aritmisi olan ve aritmisi olmayan hastaların hastalık süre ortalamalarını gösteren grafik 28 Şekil 17. Aritmisi olan ve aritmisi olmayan hastaların FEV1 ortalama grafiği 29 Şekil 18. Aritmisi olan ve aritmisi olmayan hastaların FVC değerlerini gösteren grafik 29 Şekil 19. FEV1/FVC% ile aritmi varlığı arasındaki ilişkiyi gösteren grafik 30 Şekil 20. DLCO% ile aritmi varlığı arasındaki ilişkiyi gösteren grafik 31 Şekil 21. İlaç kullanan aritmisi olan/olmayan ve ilaç kullanmayan aritmisi olan/olmayan hastaların yaş ortalamasını gösteren grafik 33 Şekil 22. İlaç kullanan aritmisi olan/olmayan ve ilaç kullanmayan aritmisi olan/olmayan hastaların hastalık süresini gösteren grafik 34 Şekil 23. İlaç kullanan aritmisi olan/olmayan ve ilaç kullanmayan aritmisi olan/olmayan hastaların FEV1% ortalamalarını gösteren grafik 35 Şekil 24. İlaç kullanan aritmisi olan/olmayan ve ilaç kullanmayan aritmisi olan/olmayan hastaların FEV1/FVC% ortalamalarını gösteren grafik 36 Şekil 25. İlaç kullanan aritmisi olan/olmayan ve ilaç kullanmayan aritmisi olan/olmayan hastaların FVC% ortalamalarını gösteren grafik 37 Şekil 26. İlaç kullanan aritmisi olan/olmayan ve ilaç kullanmayan aritmisi olan/olmayan hastaların DLCO% ortalamalarını gösteren grafik 38 Şekil 27. Pirfenidon kullanan aritmisi olan/olmayan ve Nintedanib kullanan aritmisi olan/olmayan hastaların yaş ortalamalarını gösteren grafik 40 Şekil 28. Pirfenidon kullanan aritmisi olan/olmayan ve Nintedanib kullanan aritmisi olan/olmayan hastaların hastalık süresini gösteren grafik 41 Şekil 29. Pirfenidon kullanan aritmisi olan/olmayan ve Nintedanib kullanan aritmisi olan/olmayan hastaların FEV1, FVC, FEV1/FVC değerlerini gösteren grafik 42 Şekil 30. Pirfenidon kullanan aritmisi olan/olmayan ve Nintedanib kullanan aritmisi olan/olmayan hastaların DLCO değerlerini gösteren grafik 43 İDİYOPATİK PULMONER FİBROZİS HASTALARINDA ANTİFİBROTİK TEDAVİNİN ARİTMİ İLE İLİŞKİSİ ÖZET Amaç: İdiyopatik Pulmoner Fibrozis Hastalarında antifibrotik ilaçlardan pirfenidon ve nintedanib kullananlar ile antifibrotik ilaç kullanmayanlar arasında aritmi gelişimi açısından fark olup olmadığının 48-72 saatlik Holter EKG ile ortaya konması" amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: İdiyopatik Pulmoner Fibrozis tanısını almış, en az üç aydır antifibrotik ilaç kullanan ve antifibrotik ilaç kullanmayan, aritmiye yol açabilecek ilaç öyküsü olmayan, dahil edilme kriterlerini karşılayan, tedavi protokolü çalışmaya dahil edilmeden önce belirlenmiş olan toplam 35 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalar kendi içlerinde 3 gruba ayrılmıştır; Grup 1: İPF tanısı alıp Pirfenidon kullananlar (12 hasta), Grup 2: İPF tanısı alıp Nintedanib kullananlar (12 hasta), Grup 3: İPF tanısı alıp antifibrotik tedavi kullanmayan- aritmiye yol açabilecek başka ilaç kullanma öyküsü olmayan (11 hasta) olmak üzere üç grup olarak belirlenmiştir. Gruplar arasında aritmi gelişimi yönünden fark olup olmadığı 48-72 saatlik Holter EKG ile ortaya konmuştur. Bulgular: Çalışmaya alınan gruplar arasında aritmi varlığı açısından anlamlı fark bulunmadı(p=0.421). Çalışmaya alınan aritmisi olan hastaların DLCO% ortalaması, aritmisi olmayan hastaların DLCO% ortalamasından anlamlı derecede düşük bulundu(p=0.000). Çalışmaya alınan aritmisi olan hastaların FVC% ortalaması, aritmisi olmayan hastaların FVC% ortalamasından anlamlı derecede düşük hesaplandı(p=0.033). Antifibrotik ilaç kullanan ve aritmisi olan hastaların DLCO% ortalamaları, ilaç kullanan ve aritmisi olmayan hastaların DLCO% ortalamalarından anlamlı derecede düşük bulundu(p=0.006). Antifibrotik ilaç kullanmayan ve aritmisi olan hastaların DLCO% ortalamaları, ilaç kullanmayan ve aritmisi olmayan hastaların ortalamalarından anlamlı derecede düşük bulundu(p=0.017). Antifibrotik ilaç kullanan ve aritmisi olan hastaların FVC% ortalamaları, ilaç kullanan ve aritmisi olmayan hastaların FVC% ortalamalarından anlamlı derecede düşük hesaplandı(p=0.040). İlaç kullanmayan ve aritmisi olan hastaların FVC% ortalamaları ile ilaç kullanmayan ve aritmisi olmayan hastaların FVC% ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu(p=0.170). Sonuç: Pirfenidon kullanan, nintedanib kullanan ve ilaç kullanmayan hastalarda aritmi varlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunamamıştır. Aritmisi olan ve olmayan hastalar karşılaştırıldığında aritmisi olan hastaların DLCO ve FVC değerleri anlamlı olarak düşük bulunmuştur. İPF hastalarında aritmi varlığı mortalite ve morbidite yönünden ciddi bir sorundur. Bu sorunun erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi ile hastaların yaşam kalitesi artırılabilir, hatta yaşam süresi uzatılabilir. Bu yüzden İPF'de oluşan kardiyak komplikasyonlar ve bu durumların yönetiminin netleştirilmesi için geniş hasta kitleleriyle daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN ANTIFIBROTIC TREATMENT AND ARRHYTHMIA IN PATIENTS WITH IDIOPATHIC PULMONARY FIBROSIS ABSTRACT Aim: The aim of this study was to investigate whether there is a difference in the development of arrhythmias between patients with Idiopathic Pulmonary Fibrosis (IPF) using antifibrotic drugs, specifically pirfenidone and nintedanib, and those not using antifibrotic drugs, as assessed by 48-72 hours of Holter ECG monitoring. Patients and Methods: A total of 35 patients diagnosed with Idiopathic Pulmonary Fibrosis, who had been using antifibrotic drugs for at least three months, and those not using antifibrotic drugs, without a history of medications that could cause arrhythmias, and meeting the inclusion criteria, were prospectively included in the study. The patients were divided into three groups: Group 1 comprised patients diagnosed with IPF using pirfenidone (12 patients), Group 2 included patients diagnosed with IPF using nintedanib (12 patients), and Group 3 consisted of patients diagnosed with IPF not using antifibrotic treatment and having no history of other medications that could cause arrhythmias (11 patients). The presence of arrhythmias among the groups was assessed through 48-72 hours of Holter ECG monitoring. Findings: There was no significant difference in the presence of arrhythmias among the included groups (p=0.421). The mean Diffusing Capacity of the Lungs for Carbon Monoxide (DLCO%) of patients with arrhythmias was significantly lower than those without arrhythmias (p=0.000). Similarly, the mean FVC% (Forced Vital Capacity) of patients with arrhythmias was significantly lower compared to those without arrhythmias (p=0.033). The DLCO% values of patients using antifibrotic drugs and experiencing arrhythmias were significantly lower than those using the drugs without arrhythmias (p=0.006). Also, the DLCO% values of patients not using antifibrotic drugs but having arrhythmias were significantly lower compared to those not using the drugs and without arrhythmias (p=0.017). The FVC% values of patients using antifibrotic drugs and experiencing arrhythmias were significantly lower than those using the drugs without arrhythmias (p=0.040). There was no statistically significant difference in FVC% values between patients not using antifibrotic drugs but having arrhythmias and those not using the drugs and without arrhythmias (p=0.170). Conclusion: There was no statistically significant difference in the presence of arrhythmias among patients using pirfenidone, nintedanib, and not using antifibrotic drugs. When comparing patients with and without arrhythmias, those with arrhythmias had significantly lower DLCO and FVC values. The presence of arrhythmias in IPF patients is a serious issue in terms of mortality and morbidity. Early diagnosis and treatment of this issue can improve the quality of life and may even extend life expectancy. Therefore, further studies with larger patient populations are needed to clarify the management of cardiac complications in IPF.