İdiyopatik pulmoner fibrozis tanılı hastalarda antifibrotik tedavilerin klinik, radyolojik ve fonksiyonel parametreler üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of antifibrotic therapies on clinical, radiological, and functional parameters in patients diagnosed with idiopathic pulmonary fibrosis
- Tez No: 926939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antifibrotik tedavi, İdiyopatik pulmoner fibrozis, Nintedanib, Pirfenidon, Antifibrotic treatment, Idiopathic pulmonary fibrosis, Nintedanib, Pirfenidone
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İdiyopatik Pulmoner Fibrozis Tanılı Hastalarda Antifibrotik Tedavilerin Klinik, Radyolojik ve Fonksiyonel Parametreler Üzerine Etkisinin Karşılaştırılması Amaç: Amacımız İPF tanılı hastalarda kullanılan antifibrotik tedavilerin klinik, radyolojik ve fonksiyonel parametreler üzerine etkisini belirlemek ve bu etkileri birbiri arasında kıyaslamaktır. Hastalar ve Yöntem: 2001-2021 yılları arasında hastanemiz göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran ve İPF tanısı konulan hastalar çalışmaya alınmıştır. Hastaların demografik verileri, semptomları, fizik muayene bulguları, radyolojik bulguların yaygınlığı, İPF tanısının nasıl konulduğu, tedavi başlanıp başlanmadığı, tedavide verilen antifibrotik ajanın ne olduğu, ne kadar süredir antifibrotik tedavi aldıkları, tedavi sırasında görülen yan etkiler, tedavide değişim yapılıp yapılmadığı, izlemde akut alevlenme geçirip geçirmedikleri ve mortalite gelişip gelişmediği kaydedilmiştir. Hastaların tanı sırasında GAP indeksi kaydedilmiştir. Hastaların ayrıca tedavi öncesi ve tedavi süresince (başlangıç, 6.ay, 1.yıl, 2.yıl, 3.yıl, 4.yıl, 5.yıl) klinik, radyolojik, fonksiyonel takip sonuçları kaydedilmiş ve tedavinin bu parametreler üzerine etkisi belirlenerek karşılaştırılmıştır. Bulgular: GAP indeksi Pirfenidon alanlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,007). Antifibrotik tedavi alan iki grupta 5 yıllık izlem sürecinde FVC 2.yıl ortalaması nintedanib alanlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek tespit edilmiştir (p=0,032). Tedavi alan ve almayanlar arasında ölüm oranı tedavi almayanlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,045). Tedavi alanlar arasında ölüm oranı pirfenidon alanlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,002). Antifibrotik tedavi alanlarda tanıdan mortaliteye geçen süre ortalaması pirfenidon alanlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek tespit edilmiştir (p=0,020). Tedavi alan ve almayanlar arasında akut alevlenme geçirme durumu ve nedenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark saptanmamıştır. Nintedanib ve pirfenidon alanlar arasında akut alevlenme geçirme durumu ve nedenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark saptanmamıştır. Sonuç: Antifibrotik tedavilerin mortalite üzerine olumlu etkisi olduğunu düşünmekteyiz. Pirfenido tedavisi alan hastalarda mortalite görülme sıklığı Nintedanib alanlara göre daha yüksek saptanmıştır. GAP indeksinin de Nintedanib tedavisi alan grupta daha düşük olması bu sonuçla uyumludur. Ancak Pirfenidon alan grupta başlangıç radyolojik tutulumun daha fazla olması nedeniyle bu sonucun güvenilirliği düşüktür. Pirfenidon tedavisi alan grupta başlangıç radyolojik tutulum daha fazla olmasına rağmen, tanıdan mortaliteye kadar geçen sürenin Nintedanib tedavisi alan gruba göre daha uzun olması nedeniyle, Pirfenidon tedavisinin tanıdan mortaliteye kadar geçen süreyi nintedanib tedavisine göre daha fazla uzattığı düşünülebilir. Pirfenidon tedavisi alan grupta başlangıç radyolojik tutulum daha fazla olmasına rağmen akut alevlenme görülme sıklığının Nintedanib tedavisi alan gruba göre benzer olması, Pirfenidon tedavisinin akut alevlenmeler üzerine daha olumlu etkisi olduğunu düşündürebilir. İPF tedavisinde antifibrotik ajanların etkinliğini daha iyi anlayabilmek ve bu tedavileri karşılaştırmak amacıyla benzer demografik ve fonksiyonel özelliklerin yanında benzer radyolojik yaygınlıkta tutulumu olan hastalardan oluşan geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effects of Antifibrotic Treatments on Clinical, Radiological, and Functional Parameters in Patients Diagnosed with Idiopathic Pulmonary Fibrosis Objective: Our aim is to determine and compare the effects of antifibrotic treatments on clinical, radiological, and functional parameters in patients diagnosed with idiopathic pulmonary fibrosis (IPF). Patients and Methods: Patients diagnosed with IPF who presented to our hospital's pulmonary diseases outpatient clinic between 2001 and 2021 were included in the study. Demographic data, symptoms, physical examination findings, the extent of radiological findings, the method of IPF diagnosis, whether treatment was initiated, the antifibrotic agent used, the duration of antifibrotic treatment, side effects observed during treatment, any changes in treatment, whether acute exacerbations occurred during follow- up, and whether mortality occurred were recorded. The GAP index at diagnosis was also noted. Clinical, radiological, and functional follow-up results before and during treatment (initial, 6th month, 1st year, 2nd year, 3rd year, 4th year, 5th year) were recorded and compared to determine the effects of the treatment on these parameters. Results: The GAP index was found to be statistically significantly higher in patients receiving pirfenidone (p=0.007). Among the two groups receiving antifibrotic treatment, the 2nd year mean FVC during the 5-year follow-up period was found to be statistically significantly higher in those receiving nintedanib (p=0.032). The mortality rate was found to be statistically significantly higher in those not receiving treatment compared to those receiving treatment (p=0.045). Among those receiving treatment, the mortality rate was found to be statistically significantly higher in those receiving pirfenidone (p=0.002). The mean duration from diagnosis to mortality was found to be statistically significantly higher in those receiving pirfenidone among those receiving antifibrotic treatment (p=0.020). No statistically significant difference was found in terms of the occurrence and causes of acute exacerbations between those receiving and not receiving treatment. Similarly, no statistically significant difference was found in terms of the occurrence and causes of acute exacerbations between those receiving nintedanib and those receiving pirfenidone. Conclusion: We believe that antifibrotic treatments have a positive effect on mortality. The incidence of mortality in patients receiving Pirfenidone treatment has been found to be higher compared to those receiving Nintedanib. This result is consistent with the fact that the GAP index is lower in the group receiving Nintedanib treatment. However, the reliability of this result is low due to the higher initial radiological involvement in the group receiving Pirfenidone. Despite the higher initial radiological involvement in the group receiving Pirfenidone, the longer time from diagnosis to mortality compared to the group receiving Nintedanib treatment suggests that Pirfenidone may extend the time from diagnosis to mortality more than Nintedanib. Despite the higher initial radiological involvement in the group receiving Pirfenidone, the similar incidence of acute exacerbation compared to the group receiving Nintedanib treatment may suggest that Pirfenidone has a more positive effect on acute exacerbations. Comprehensive studies with patients having similar demographic and functional characteristics as well as similar radiological extent of involvement are needed to better understand the efficacy of antifibrotic agents in IPF treatment and to compare these treatments.