Mitigation fluctuating power of hybrid renewable energy- based systems
Azaltma dalgalanma gücü hibrit yenilenebilir enerji tabanlı sistemler
  1. Tez No: 859255
  2. Yazar: ELMI FOUAD AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. MURTAZA FARSADI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Azaltma Dalgalanması, Hibrit Yenilenebilir Kaynaklar, Mikro Şebeke, Birincil Kontrol, İkincil Kontrol, Mitigation Fluctuation, Hybrid Renewable Resources, Microgrid, Primary Control, Secondary Control
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde güç sistemlerinin gelişmesiyle birlikte çevre kirliliğini dikkate almak, tasarımcılar ve elektrik piyasası aktivistleri için en önemli zorluklardan biridir. Bu faktörler, planlamacıların yenilenebilir kaynakların yaygınlaştırılması, reaktif güç kontrolörleri, rezerv sistemlerinin işletilmesi, güç sistemi stabilizatörleri ve işletmedeki yük yönetimi yöntemleri dahil olmak üzere mevcut tüm hizmetleri kullanmasına neden olmuştur. Bu projede ana şebekeye entegre olan Genel Müdürlük birimlerinin dinamikleri değerlendirilmektedir. Bu nedenle, sınırlı bir süre içinde tüm DG'ler için gerilim değerlerini karşılık gelen referans değerlerine geri döndürmek için dağıtılmış gerilim kontrolörleri kullanılır ve birimlerin toplanmasına dayalı bir dağıtılmış frekans kontrolü kullanılır. Frekans kurtarma modunda, güç paylaşımı özelliğini sağlamak için kontrol girişlerinin kararlı durumda birbirine eşit olması gerektiği gibi bir zorluk vardır. Bu amaçla güç dalgalanmalarını azaltmak ve frekansı geri kazanmak için dağıtılmış bir PI denetleyici kullanılmıştır. İlk aşamada, frekans belirli bir değerde yük ile senkronize edilirken, dağıtılmış jeneratörün voltaj aralığı büyük ölçüde azaltılır. Bu bakımdan hem gerilim hem de frekans referans değerleriyle önemli farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle bunların ikincil kontrol katmanında geri yüklenmesi gerekir. Dağıtılmış ikincil kontrol etkinleştirildiğinde hem güç değeri hem de frekans değeri hızlı bir şekilde referans değerlerine geri döner. Aslında ilk başta bir dizi geçici durum gözlemlense de frekans kalıcı değerinde sabitlenir. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde, dağıtılmış ikincil kontrol seviyesinin, güç ve frekans kontrolü alanında oluşturulan ihlal miktarlarını ortadan kaldırabileceği açıktır. Hatta ikincil kontrol seviyesi devreye girdiğinde aktif güç dağıtımı farklı kaynakların katılımıyla iyi yönetiliyor.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the development of power systems, considering environmental pollution is one of the most important challenges for designers and electricity market activists. These factors have caused the planners to use all the current services, including the penetration of renewable resources, reactive power controllers, operation of the reserve systems, stabilizers of the power system, and load management methods in operation. In this project, the dynamics of DG units integrated with the main grid are evaluated. So, distributed voltage controllers are used to restore the voltage values to their corresponding reference values for all DGs in a limited period of time, and a distributed frequency control based on aggregation of units is used. In the frequency recovery mode, there is a challenge that the control inputs must be equal to each other in the steady state to satisfy the power sharing property. For this purpose, a distributed PI controller has been used to mitigate the power flucyuations and recover the frequency. During the first stage, the voltage range of the distributed generator is greatly reduced while the frequency is synchronized with the load at a certain value. In this regard, both voltage and frequency have significant differences with their reference values. Therefore, it is necessary to restore them in the secondary control layer. When the distributed secondary control is activated, both the power value and the frequency value are quickly restored to their reference values. In fact, although a series of transitory states are observed at first, the frequency stabilizes at its permanent value. By examining the obtained results, it is clear that the distributed secondary control level can eliminate the amounts of violations created in the field of power and frequency control. In fact, when the secondary control level is activated, the active power distribution is well managed by the participation of different sources.