Okul öncesi dönemdeki çocukların problemli teknoloji kullanımı ile davranış problemleri, sosyal beceriler ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between problematic technology use and behavioral problems, social skills and emotion regulation skills of preschool children
- Tez No: 859300
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR AKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Dönemi, Ekran Kullanımı, Davranış Sorunları, Duygu Düzenleme Becerileri, Early Childhood, Screen Use, Behavioral Problems, Emotion Regulation Skills
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönem çocuklarının ekran temelli teknolojik cihaz kullanımlarının davranış problemlerini ve duygu düzenleme becerilerini anlamlı düzeyde yordayıp yordamadığını incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmada veriler Likert tipi anketler ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2023 yılında İstanbul'da yaşayan 36-72 aylık çocuğa sahip 22-53 yaş aralığındaki 392 anne ve 31 baba oluşturmaktadır. Veriler katılımcılardan çevrimiçi anketler aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma İstanbul'un Eyüpsultan ilçesindeki anaokullarını kapsamaktadır. Katılımcıların sosyo-demografik bilgilerini elde etmek için“Demografik Bilgi Formu”, erken çocukluk dönemindeki çocukların problemli teknoloji kullanım düzeylerini belirlemek için“Çocuklar İçin Problemli Teknoloji Kullanım Ölçeği”, çocukların genel sosyal yeterliliklerini ve tipik problem davranışlarını değerlendirmek için“Okul Öncesi ve Anaokulunda Davranış Ölçeği”ve çocuklardaki duygusal tepkileri ölçmek ve duyguların düzenlenmesi ve ifadesinin ortamın koşullarına göre değerlendirilmesi için“Duygu Düzenleme Ölçeği”kullanılmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel analizi SPSS 27 programında Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız Gruplar T-testi ve ANOVA testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, okul öncesi çocuklarda ekran kullanımı ile davranış sorunları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocukların ekran tabanlı teknoloji kullanım sürelerinin yaşlarına göre farklılaştığı, özellikle 6 yaşındaki çocukların daha yüksek puanlara sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, çocukların yaşı ile davranış sorunları arasında doğrudan bir ilişki olmadığını göstermiştir. Çocukların teknoloji kullanımı ile sosyal becerileri arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada çocukların sosyal becerileri ile duygu düzenleme becerileri arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Çocukların ekran tabanlı teknolojik araçları kullanmalarının duygu düzenleme becerilerini olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştır. Çocukların ekran tabanlı teknoloji kullanımının sosyo-demografik değişkenlere göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Özellikle ebeveynlerin yaşı ve eğitim durumu gibi faktörler çocukların teknoloji kullanımında önemli rol oynamıştır. Araştırmada, Problemli Teknoloji Kullanımı Ölçeği ve alt boyutları olan Kullanımın Sürekliliği, Kontrole Direnç, Gelişime Etki, Yoksunluk-Kaçınma boyutlarında cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine whether preschool children's use of screen-based technological devices significantly predicted their behavioral problems and emotion regulation skills. The research is a descriptive study in the relational survey model. In the study, data were collected with Likert-type questionnaires. The sample of the study consisted of 392 mothers and 31 fathers between the ages of 22-53 who had children aged 36-72 months living in Istanbul in 2023. Data were collected from the participants through online questionnaires. The study covers kindergartens in Eyüpsultan district of Istanbul.“Demographic Information Form”was used to obtain the socio-demographic information of the participants,“Problematic Technology Use Scale for Children”was used to determine the problematic technology use levels of children in early childhood,“Behavior Scale in Preschool and Kindergarten”was used to evaluate the general social competence and problem behaviors typical of children, and“Emotion Regulation Scale”was used to measure the emotional reactions in children and the evaluation of the regulation and expression of emotions according to the conditions of the environment. Statistical analysis of the collected data was analyzed using Pearson Correlation Analysis, Independent Groups T-test and ANOVA tests in SPSS 27 program. According to the findings of the study, there was a significant positive correlation between screen use and behavioral problems in preschool children. It was found that the duration of children's screen-based technology use differed according to their age, especially 6-year-old children had higher scores. The study showed that there was no direct relationship between children's age and behavioral problems. A negative relationship was found between children's technology use and their social skills. In the study, a negative relationship was found between children's social skills and emotion regulation skills. It was revealed that children's use of screen-based technological tools negatively affected their emotion regulation skills. It was found that children's use of screen-based technology differed according to socio-demographic variables. In particular, factors such as age and educational status of parents played an important role in children's use of technology. In the study, it was determined that there was no significant difference in terms of gender in the Problematic Technology Use Scale and its sub-dimensions of Continuity of Use, Resistance to Control, Impact on Development, Deprivation-Avoidance.