Dergi reklamlarında kadın imgesi
Image of women in magazine advertisements
- Tez No: 859352
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadın İmgesi, Dergi, Reklam, Woman, Image of Woman, Magazine, Advertising
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
İnsan, dergi reklamlarında diğer birçok özelliğinin yanı sıra, cinsiyet özellikleriyle de karşımıza çıkmaktadır. Biyolojik ve toplumsal cinsiyet kavramı mevcut kültürel ve toplumsal özelliklere göre değişiklik göstermektedir. Toplumun kadınlara ve kadınlığa yüklediği, ev içi hayat, annelik, eşlik, ev işleri, güzellik ve cinsellik odağı olma özellikleri son yıllarda değişmekte olup, bu değişim kendini görsel tasarım alanında da hissettirmektedir. Türkiye'de dergi reklamlarında kadın imgesinin gösteriminde günümüze değin erkek egemen kültürü reddeden değişimler görülmektedir. Dergi reklamlarında güçlü kadın, süper kadın imgesi gösterilmeye başlanılmış olsa da geleneksel tavır daha ağır basmaktadır. Geçmişten günümüze kadar değişen küreselleşme olgusuyla beraber reklamcılıkta amaç ürün hakkında bilgi vermekten ziyade hedef kitlenin ilgisini çekmek olmuştur. Bu da günümüzde reklamlarda verilen mesajın satın aldırmaya yönelik olması demektir. Dergi reklamlarında kullanılan kadın imgesi erkek egemen toplumunun dayattıklarına uygun olarak verilmektedir. Dolayısıyla dergi reklamlarında kadına güzel olma imgesi dayatılarak sunulan imgeye benzemesi istenmektedir.Tez çalışmasında kadınların dergi reklamlarında nasıl gösterildiği göstergebilimsel yöntemden faydalanılarak incelenmiştir. Bununla beraber dergi reklamlarında kullanılan kadın imgesinin gösterge, gösteren, gösterilen anlamlar araştırmayı desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In addition to many other features, people appear in magazine advertisements with their gender characteristics. The concept of biological and gender varies according to existing cultural and social characteristics. The characteristics of being a main character for house life, being a mother, being a wife, doing houseworks, being a beautiful woman and sexuality , which society imposes on women and femininity, have been changing in recent years, and this change also makes itself felt in the field of visual design. In Turkey, there have been changes that reject the male-dominated culture in the display of the female image in magazine advertisements. Although the images of strong women and super women have begun to be shown in magazine advertisements, the traditional attitude predominates. With the phenomenon of globalization that has changed from the past to the present, the aim of advertising has been to attract the attention of the target audience rather than giving information about the product. This means that the message given in advertisements today is aimed just for purchasing. The image of woman used in magazine advertisements is given in accordance with the dictates of the male-dominated society. Therefore, in magazine advertisements, women are wanted to be a beautiful woman by imposing this image. In addition to these, signifier and displayed meanings of the woman image used in magazine advertisements to support the research.