Hayat (1960-1961) ve Aktüel (2010-2011) dergilerinin reklamlarında kullanılan kadın imgesi
Woman image used in the advertisements of Life (1960-1961) and Actual (2010-2011) magazines
- Tez No: 367816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Kadın, reklam, meta, cinsellik, semiyotik, Woman, advertisement, meta, sexuality, semiotic
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Hayat (1960-61) ve Aktüel (2010-11) dergilerinde yer alan kadın imgesinin incelenmesi başlıklı bu çalışmada, kadın bedeninin reklamda meta aracı olarak kullanılması geniş bir kapsamda ele alınmakta ve kadın bedeninin reklamlarda nasıl konumlandırıldığı üzerinde durulmaktadır. Kadın imgesinin çözümlenmesine başlamadan önce bu çalışma kapsamında kadın güzelliğine, çekiciliğine, zarafetine ve cinselliğine reklamlarda yer verildiği görülmektedir. Reklamlarda kadının bedeni, teni ürünle özdeşleştirilmekte ve böylece ürünü satın almada hedef kitle cezbedilmektedir. Daha da ötesinde kadın bedeni çoğu zaman reklamda çıplaklığıyla ürünün önüne geçmektedir. İzlenen nesne olan kadın, ürünle alınıp satılan metaya dönüşmektedir. Reklama ilgi çekmek amacıyla kullanılan kadın imgesi, ürüne anlam yükleme de, hedef kitleyi reklama çekme de, hedef kitleyi görselliği ile etkileme de araç olarak kullanılmaktadır. Kadın, dergi reklamlarında nasıl bir imgeye sahiptir? Kadın imgesiyle, erkek hedef kitlelerin karşısında, görünenin altında nasıl iletiler aktarmayı amaçlamaktadır? Kadın ürünle ilgisi olsun ya da olmasın ürünün satışını etkiliyor mu? gibi sorulara yanıtlar aranmaktadır. Hayat ve Aktüel dergilerinde kadın imgesine yönelik reklamlar göstergebilimsel yöntemle incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar dergilerde kadın imgesinin benzer şekilde inşa edildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study where in the title is called 'analysis of woman image used in the advertisements of Life (1960-1961) and Actual (2010-2011) Magazines, utilization of women body as meta-tool in advertisement is handled widely and the state of woman body and how it is stated in the advertisements are referred. Before starting the solving of woman image, it is seen that the woman beauty, woman attraction, woman elegance and woman sexuality are discussed in the scope of this study. In the advertisements, woman body and her skin are identified with the product therefore the target group is lured for the purchase of the product. Moreover, woman body comes into prominence with nudity in the advertisement. Thus it forestalls the product most of the time. Here, woman as an image on is converted to commodity (commercial element). Woman image utilized in order to take the attention to the advertisement is used as a means of meaning attribution, drawing target group to the advertisement and attracting target group by its guided imagery. What sort of image do women have in magazine/journal advertisement? By the woman image towards the male target group, what kind of subliminal messages are purposed to send. Whether the woman has relevancy with the product or not, does it affect the sales of the product? Responses to these kinds of questions are sought. Advertisements involving women images in Life and Actual Magazines are examined with semiotic method. The findings of the investigation indicate that woman image is built connately.