Medya sektöründe drone kullanımı: Drone seçim kriterlerinin belirlenmesi ve performans değerlendirmesi
Drone use in the media industry: Determination of drone selection criteria and performance evaluation
- Tez No: 859372
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Drone Seçimi, Medya, Çok Kriterli Karar Verme, TOPSIS, GRA, SWARA, MAX100, 7'li Likert, Drone Selection, Media, Multi-Criteria Decision Making, TOPSIS, GRA, SWARA, MAX100, 7 Likert
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışma, çağımızın hızla gelişen drone teknolojisinin, insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve işlerini kolaylaştırmak amacıyla kullanıldığı bir dönemi ele almaktadır. Havacılık tarihinin örnekleri incelenerek, uçuş isteğinin ve teknolojinin nasıl evrildiği ortaya konulmuştur. Özellikle insansız hava araçlarının (dronların) tarihçesi ve gelişimi vurgulanmıştır. Çalışmanın amacı, modern sinemada ve medya sektöründe drone kullanımının artan önemini incelemek ve bu teknolojinin film yapımı ve medya alanındaki etkisinin araştırılmasına ışık tutmaktır. Bu çerçevede, medya sektöründe drone seçiminde temel kriterlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, DJI markasının üç farklı drone modeli (DJI Inspire 2, DJI Phantom 4 Pro ve DJI Mavic 2 Pro) incelenmiştir. Fiyat, Görüntü Kalitesi, Gövde Ağırlığı, Havada Kalma Süresi, Objektif Değiştirilebilirliği ve Dahili Hafıza gibi altı ana kriterin yanı sıra Görüntü Kalitesi alt kriterleri (FPS ve ISO) değerlendirilmiştir. Katılımcılar, Genel Ortalama, Eğitmenler ve Kullanıcılar olarak üç farklı grupta sınıflandırılmıştır. Çoklu kriter karar verme yöntemleri olarak TOPSIS ve GRA yöntemleri seçilmiş ve SWARA, Max 100 ve 7'li Likert analizleri ile ağırlıklar belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, DJI drone modellerinin performansını değerlendirmek için hem TOPSIS hem de GRA yöntemlerinin kullanılabileceğini göstermektedir; ancak, bu iki yöntemin sonuçları tutarlı olmayabilir, çünkü TOPSIS yöntemi bir alternatifin ideal çözüme yakınlığını Öklid mesafesine göre hesaplarken, GRA yöntemi ağırlıklı geometrik ortalamaya dayalı olarak bir alternatifin ideal çözüme yakınlığını hesaplamaktadır. DJI drone modellerinin performansını değerlendirmek için en iyi yöntemi seçmek, kullanıcının özel ihtiyaçlarına bağlıdır. Daha yaygın ve klasik bir yöntem aranıyorsa, TOPSIS yöntemi tercih edilebilir. Daha yeni ve son zamanlarda popüler bir yöntem aranıyorsa, GRA yöntemi daha uygun olabilir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, farklı DJI drone modellerinin performansını etkin bir şekilde değerlendirmek için hem TOPSIS hem de GRA yöntemlerinin kullanılabileceği tespit edilmiştir. Ancak, bu iki yöntemin sonuçları her zaman tutarlı olmayabilir. Örneğin, TOPSIS yöntemi DJI Inspire 2'yi en iyi performans gösteren model olarak sıralarken, GRA yöntemi DJI Phantom 4 Pro'yu en iyi performans gösteren model olarak değerlendirmiştir. Sonuç olarak, DJI drone modeli seçerken en iyi yaklaşım, kullanıcının ihtiyaçlarını dikkate almak ve farklı yöntemlerle modellerin performansını karşılaştırmaktır. Bu çalışma, medya sektöründeki drone kullanımının etkisini ve seçim kriterlerini anlamamıza yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with a period in which the rapidly developing drone technology of our age is used to meet people's needs and facilitate their work. By examining examples from aviation history, it has been revealed how the desire for flight and technology evolved. Particularly the history and development of unmanned aerial vehicles (drones) are emphasized. The aim of the study is to examine the increasing importance of drone use in modern cinema and media industry and to shed light on the investigation of the impact of this technology in filmmaking and media. In this context, it is aimed to determine the basic criteria for drone selection in the media sector. In the research, three different drone models of the DJI brand (DJI Inspire 2, DJI Phantom 4 Pro and DJI Mavic 2 Pro) were examined. Six main criteria such as Price, Image Quality, Body Weight, Air Time, Lens Interchangeability and Internal Memory, as well as Image Quality sub-criteria (FPS and ISO) were evaluated. Participants are classified into three different groups: General Average, Trainers and Users. TOPSIS and GRA methods were chosen as multi-criteria decision-making methods and weights were determined with SWARA, Max 100 and 7-point Likert analyses. Research results show that both TOPSIS and GRA methods can be used to evaluate the performance of DJI drone models. However, the results of these two methods may not be consistent because the TOPSIS method calculates the closeness of an alternative to the ideal solution based on the Euclidean distance, while the GRA method calculates the closeness of an alternative to the ideal solution based on the weighted geometric mean. Choosing the best method to evaluate the performance of DJI drone models depends on the user's specific needs. If a more common and classical method is sought, the TOPSIS method may be preferred. If a newer and recently popular method is sought, the GRA method may be more suitable. According to the results of this study, it has been determined that both TOPSIS and GRA methods can be used to effectively evaluate the performance of different DJI drone models. However, the results of these two methods may not always be consistent. For example, the TOPSIS method ranked the DJI Inspire 2 as the best performing model, while the GRA method ranked the DJI Phantom 4 Pro as the best performing model. As a result, the best approach when choosing a DJI drone model is to consider the user's needs and compare the performance of models using different methods. This study helps us understand the impact and selection criteria of drone use in the media sector.