İlk kez koroner anjiyografi olacak hastalara uygulanan nefes egzersizlerinin anksiyete üzerine etkisi
The effect of breathing techniques exercises training given to patients who will have coronary angiography for the first time on anxiety
  1. Tez No: 859386
  2. Yazar: RAHŞAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Anjiyografi, Nefes Egzersizleri, Anksiyete, Coronary Angiography, Breathing Exercises, Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma koroner anjiyografi olacak hastalara uygulanan nefes egzersizlerinin anksiyete üzerine etkisini belirlemek amacıyla ön test- son test kontrol gruplu randomize kontrollü girişimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini İstanbul'da bie eğitim ve araştırma hastanesinde koroner anjiyografi uygulanacak hastalar oluşturdu. Örneklem grubunu ise araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan, 38 girişim, 38 kontrol olmak üzere 76 hasta oluşturdu. Veriler, Kişisel Bilgi Formu ve Beck Anksiyete Ölçeği ile toplanmıştır. Girişim grubundaki hastalara koroner anjiyografi işlemi öncesinde Beck Anksiyete Ölçeği uygulanarak, nefes egzersizleri eğitimi ve uygulaması yaptırılmış ve koroner anjiyografi işlemi sonrası ölçek tekrar uygulanmıştır. Kontrol grubundaki hastalara ise işlem öncesi ve sonrası Beck Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerden elde edilen verilerin analizinde grup içi puanların karşılaştırılmasında 'Bağımlı Grup T-Testi' gruplar arası puanların karşılaştırılmasında ise 'Bağımsız Grup T-Testi' kullanılmıştır. Girişim ve kontrol grubundaki hastaların işlem öncesi puanları sırasıyla 31,92±9,60 ve 28,92±10,62' dir. Beck Anksiyete Ölçeği'nden almış oldukları puanlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur (z:-2,11 - p:,034). Bu sonuca göre müdahale grubunu oluşturan koroner anjiyografi olacak hastaların uygulama sonrası anksiyete puan ortalamaları, kontrol grubunu oluşturan hastaların anksiyete puan ortalamalarından daha düşüktür. vi Sonuç olarak ilk kez koroner anjiyografi işlemi uygulanacak hastalarda anksiyetenin yüksek olduğu, işlem öncesi uygulanan nefes egzersizlerinin anksiyeteyi azalttığı ve kontrol grubuyla arasında anlamlı bir fark olduğu bulundu. Bu sonuçlar doğrultusunda koroner anjiyografi uygulanacak hastalara işlem öncesi nefes egzersizleri uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is a pre-test post-test controlled group randomized controlled intervention study conducted to determine the effect of breathing exercises applied to patients undergoing coronary angiography on anxiety. The population of the study consisted of patients who would undergo coronary angiography at the Training and Research Hospital in İstanbul. The sample group included 76 patients who met the inclusion criteria for the study, with 38 in the intervention group and 38 in the control group. Data were collected using a personal information form and the Beck Anxiety Scale. In the experimental group, the Beck Anxiety Scale was administered to patients before the coronary angiography procedure, and they received training and application of breathing exercises. After the coronary angiography procedure, the Beck Anxiety Scale was administered again. For the control group, the Beck Anxiety Scale was applied before and after the procedure. The 'Dependent Group T-Test' was used for comparing intra-group scores in the analysis of data obtained from the scales used in the study, and the 'Independent Group T-Test' was used for comparing inter-group scores. The pre-procedure scores for patients in the intervention and control groups were31,92±9,60 and 28,92±10,6, respectively. A statistically significant difference was found between the scores they obtained from the Beck Anxiety Inventory (z:-2.11 - p: .034). According to this result, the post-application mean scores of the Beck Anxiety Inventory for patients undergoing angiography in the intervention group are lower than the mean viii scores of the Beck Anxiety Scale for patients in the control group. In conclusion, anxiety is high in patients undergoing coronary angiography for the first time, pre-procedure breathing exercises reduce anxiety, and there is a significant difference compared to the control group. In line with these results, it is recommended to apply pre-procedure breathing exercises to patients undergoing angiography.