Görsel kültürün izinde: Resim sanatından örneklerle nesnelerin bireysel algıya etkileri üzerinden plastik yorumlar
In the trails of visual culture: Plastic comments on the effects ofobjects on individual perception with examples from the art ofpainting
  1. Tez No: 859392
  2. Yazar: MERVE DENİZ BÜYÜKNACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZGÜR TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gündelik yaşam, Tüketim, Popüler Kültür, Nesne, Everyday life, Consumption, Popular Culture, Object
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışmasında gündelik yaşamın bir parçası olan tüketim nesnelerinin resimsel yansımalarına odaklanmaktadır. Çalışmada nesne-özne ilişkisi üzerinden popüler kültür ile tüketim nesnesi arasında kurulan bağ incelenerek araştırmaya yön verilmiştir. Resim sanatında nesneyi tema edinen sanatçıların eserleri incelenmiştir. Tezin ilk bölümünde özne- nesne tanımı üzerine durulmuştur. Nesne kavramının plastik sanatlarda yeri ve önemi incelenmiştir. Devamında ise toplum, kültür, popüler kültür ve tüketim kültürü tanımı yapılmıştır. İkinci bölümde sanat akımları ve sanatçılar hakkında incelemeler yer almaktadır. İkinci bölümün diğer başlığı olan gündelik yaşam nesneleri sanatçı eser ekseninde incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümü, uygulamalar kısımda ise günlük hayatın içerisinde bireysel anlamda dikkat çeken ve ifade aracına dönüştürülebilecek sıradan ve tüketim nesneleri üzerinden üretilen çalışmalar yer almaktadır. Sonuç kısımda ise tezin genel kapsamında elde edilen veriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the pictorial reflections of consumption objects, which are a part of daily life. In the study, the relationship established between popular culture and consumption object through the object-subject relationship was examined and the research was directed. The works of the artists who take the object as a theme in the art of painting have been examined. In the first part of the thesis, the subject-object definition is emphasized. The place and importance of the concept of object in plastic arts has been examined. Afterwards, the definition of society, culture, popular culture and consumption culture has been made. In the second part, there are studies about art movements and artists. Everyday life objects, which is the other title of the second part, are examined in the axis of the artist's work. In the third part of the thesis, in the applications part, there are works produced on ordinary and consumption objects that attract attention individually in daily life and can be turned into a means of expression. In the conclusion part, the data obtained in the general scope of the thesis were evaluated.