Metaverse'ün etkinlik yönetimindeki rolü: Türkiye'deki kurumlar üzerine bir araştırma
Role of Metaverse in event management: A research on institutions in Turkey
  1. Tez No: 865515
  2. Yazar: SEYHAN SIVACI KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE GÜLAY ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Etkinlik Yönetimi, Metaverse, Metaverse Etkinlikleri, Event, Event Management, Metaverse, Metaverse Events
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kurumsal İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kurumlar için etkinlik, tüketicileriyle, iş ortaklarıyla ve diğer insanlarla doğrudan iletişim kurma fırsatı sunması bakımından önemli bir araçtır. Etkinlikler kurumlar için bir dizi fırsat sunmaktadır. Bunlardan bazıları; hedef kitle ile doğrudan iletişim kurma, marka bilinirliğini artırma, imaj ve itibarı güçlendirme, ürün ya da hizmet tanıtma, yeni iş birlikleri olarak sıralanabilmektedir. Her etkinliğin bir amacı olmalı ve amaç doğrultusunda yönetilmelidir. İstenilen sonuca ulaşabilmek için etkinlik başarılı bir şekilde yönetilmelidir. Etkinlik yönetiminde ilk olarak amaç belirlenmeli, ardından analiz, planlama, organize etme, uygulama ve değerlendirme adımları sistematik bir şekilde yürütülmelidir. Etkinlik yönetim sürecinde, operasyonel planlama, finansal planlama, pazarlama planlaması ve uygulama adımları önemli rol oynamaktadır. Geçmiş dönemlerde etkinliklerin düzenli ve planlı olması yeterli olmaktaydı. Fakat artık kurumlar için önemli bir araç haline gelen etkinlikler, rekabetin de etkisiyle değişip gelişmektedir. Geleneksel anlayıştan sıyrılarak, farklılaşarak daha benzersiz ve yaratıcı etkinlikler düzenlenmeye başlanmıştır. Teknolojinin hızla gelişmesi ile insanlar arasındaki iletişim de bir hayli değişmiştir. Kurumlar da tüketicilerini daha yakından tanıyabilmeleri ve etkili iletişim kurabilmeleri için bu değişime ayak uydurmak zorunda kalmıştır. Bu sebeplerle etkinlik yönetimi anlayışı da değişmeye başlamıştır. Günümüzde teknolojik gelişmelere bir yenisi daha eklenerek Metaverse kavramı hayatımıza girmiştir. Metaverse, bireysel, kurumsal ve teknoloji bakımından tarihi bir gelişmedir. Kurumlara, tüketicileri ile etkili iletişim kurma yolunda yepyeni bir bakış getirmiştir. Sürekli gelişmesi, kendini yenilemesi gereken kurumsal iletişim kavramı, bu gelişmelere ayak uydurmalı ve hızlıca uyum sağlamalıdır. Metaverse teknolojisi ile kurumlar, etkinliklerini bu sanal evren üzerinden gerçekleştirerek, kendi kitlelerine benzersiz bir deneyim sunma arzusuna kapılmışlardır. Metaverse, Türkiye'de büyük ilgi görmüştür. Genç nüfusun teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesinden dolayı internet ve sosyal medya kullanım oranı oldukça yüksektir. Türkiye'deki marka bilinirliği yüksek kurumlar, Metaverse dünyasına hızla giriş yapmış, orada etkinlikler düzenlemeye başlamışlardır. Bu çalışmada, Türkiye'deki kurumların Metaverse üzerinden gerçekleştirdikleri etkinliklerin kurumlarına ne gibi faydaları ve olumsuz yönleri olduğunu, tüketicilerinin geri bildirimlerini ve Metaverse teknolojisine yatırım yapma konusunu nasıl değerlendirdiklerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırma, Türkiye'deki Metaverse etkinliği düzenleyen, etkinlikte görev almış kurum çalışanları ile derinlemesine mülakat yapılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların tecrübelerinden ve deneyimlerinden faydalanabilmek için Nitel araştırma desenlerinden Fenomenoloji (Olgu Bilim) deseni kullanılmıştır. Toplamda beş kurum ile görüşülmüş ve katılımcılara on iki adet yarı yapılandırılmış soru yöneltilmiştir. Görüşmeler online gerçekleşmiş olup, rızaları alınarak kaydedilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda araştırmanın soruları doğrulanmıştır. Metaverse etkinliklerinin marka bilinirliğine çok önemli katkı sağladığı, tüketicilerine benzersiz ve yaratıcı bir etkinlik deneyimi sunduğu, kurumların Metaverse teknolojisine yatırım yapma konusuna sıcak baktıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
For organizations, events are an important tool for directly communicating with their target audience, business partners, and other individuals. Events offer a variety of opportunities for organizations, including direct communication with the target audience, increasing brand awareness, strengthening image and reputation, and promoting products or services, among others. Each event should have a purpose and be managed accordingly to achieve the desired outcome. To successfully manage an event and reach the desired result, the event management process should involve defining the purpose, followed by systematic steps of analysis, planning, organization, implementation, and evaluation. In event management, operational planning, financial planning, marketing planning, and implementation steps play crucial roles. In the past, having events that were regular and well-planned was sufficient. However, events, now becoming a crucial tool for organizations, have evolved and changed due to competition. Departing from traditional approaches, organizations have started organizing more unique and creative events. The rapid development of technology has significantly altered communication among people. To effectively understand and communicate with their consumers, organizations have had to adapt to this change. Therefore, the understanding of event management has also begun to change. Today, a new concept called“Metaverse”has entered our lives as a result of continuous technological developments. Metaverse is a historical development in terms of individual, corporate, and technological aspects. It has brought a fresh perspective to organizations in terms of effective communication with their consumers. The concept of corporate communication, which needs to constantly evolve and renew itself, must adapt quickly to these developments. With Metaverse technology, organizations have embraced the desire to conduct their events in this virtual environment, offering a unique experience to their audiences. Metaverse has gained great interest in Turkey, where the high rate of internet and social media usage is driven by the young population. In Turkey, high-profile organizations have quickly entered the Metaverse world and started organizing events there. This study aims to reveal the benefits and drawbacks of the events organized by Turkish organizations through Metaverse, as well as how consumers evaluate these events and their opinions on investing in Metaverse technology. The research was conducted by conducting in-depth interviews with employees of organizations that organized Metaverse events in Turkey. To benefit from the participants' experiences, the Phenomenology (Phenomenological) design, a qualitative research pattern, was used. A total of five organizations were interviewed, and participants were asked twelve semi-structured questions. The interviews were conducted online, recorded with participants' consent, and the research questions were confirmed based on the obtained data. The results indicated that Metaverse events significantly contribute to brand awareness, offer consumers a unique and creative event experience, and organizations are open to investing in Metaverse technology.