Okul yöneticilerinin yetki kullanma kaygısının okul iklimini yordama gücü
The predictive power of school administrators' anxiety about exercising authori̇ty on school
- Tez No: 859449
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BABAOĞLAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Yöneticisi, Okul Ortamı, Öğretmen, Kaygı, Yetki, Training Manager, School Environment, Teacher, Anxiety, Authority
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okul yöneticilerinin yetki kullanma kaygısının okul iklimini yordama gücünü belirlemektir. Bu amaçla öncelikle okul yöneticilerinin yetki kullanma kaygı düzeyleri ile eğitimcilerin okul iklimine yönelik görüşleri belirlenmiştir. Ayrıca eğitimcilerin demografik özelliklerinin bu görüşlerine bir etkisinin olup olmadığı tespit edilmiş, yetki kullanma kaygısının okul iklimini yordama gücü incelenmiştir. Araştırma İstanbul ili Anadolu yakasında ilçelerinde ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan okul yöneticileri ve öğretmenleriyle yürütülmüştür. Çalışma nicel bir araştırma olduğundan araştırmanın verileri“Okul Yöneticilerinin Yetki Kullanma Kaygı Ölçeği”ve“Okul İklimi Ölçeği”kullanarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24 programı kullanılmıştır. Araştırmada okul yöneticilerinin yetki kullanma kaygısı ile okul ikliminin arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yetki kullanma kaygısının okul iklimini pozitif yönde yordadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmaya göre eğitimcilerin okul iklimine ilişkin algıları, cinsiyet, mesleki kıdem, yaş ve görev yaptığı okul türüne göre değişiklik göstermektedir. Okul yöneticilerinin yetki kullanma kaygısı eğitimcilerin cinsiyet, mesleki kıdem, yaş, görev türü ve görev yaptığı okula göre fark göstermemektedir. Elde edilen sonuç ve verilere göre kurumlara, eğitimcilere ve araştırmacılara çeşitli öneriler sunulmuştur. 2024, Xi+82 SAYFA
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the predictive power of school administrators' anxiety about exercising authority at primary, secondary and high school levels on school climate. For this purpose, first of all, the anxiety levels of school administrators regarding the use of authority and the opinions of educators about the school climate were identified. In addition, it was identified whether the demographic characteristics of the educators had an impact on their perceptions, and the predictive power of anxiety over the use of authority on the school climate was examined. The research was conducted with school administrators and teachers working in primary, secondary and high schools in the districts of the Anatolian side of Istanbul. Since the study is a quantitative research,“School Administrators' Exercise of Authority Anxiety Scale”and“School Climate Scale”were used. SPSS 24 program was used to analyze the data. In the study, it was determined that there was a moderately significant relationship between school administrators' anxiety about exercising authority and school climate. It was also revealed that anxiety about exercising authority positively predicted school climate. According to the research, administrators and teachers' perceptions of the school climate vary depending on gender, professional seniority, age and the type of school they work in. The anxiety of school administrators about exercising authority does not differ according to the gender, professional seniority, age, type of duty and school where teachers and administrators work. According to the results and data obtained, various suggestions were presented to institutions, educators and researchers. 2024, Xi+82 PAGES