Yeşil binaların esnek mimari ölçütleri açısından incelenmesi
Examination of green buildings in terms of flexible architectural criteria
  1. Tez No: 859486
  2. Yazar: HİLAL ŞEYDA NUR NAHAROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL FERİT ÇETİNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Esnek Mimari, Yeşil Bina, Yeşil Bina Sertifika Sistemleri, Sustainability, Flexible Architecture, Green Building, Green Building Certification Systems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bina yaşam döngüsü sürecinde, bina kullanıcılarının istek, ihtiyaç, gereksinim ve çevresel faktörlere cevap verebilen, aynı zamanda enerji, kaynak ve maliyet açısından sürdürülebilirlik ilkesini benimseyen yeşil binalara olan ihtiyaç artmaktadır. Mevcut çalışmaların incelenmesi sonucunda, yeşil binalarda sürdürülebilir ve esnek mimari tasarım konusunu birlikte ele alan çalışma sayısının yeterli olmadığı gözlemlenmiştir. Bu durum, yeşil bina tasarımında sürdürülebilirlik ve esnekliği birleştiren çözümleri ele alan çalışma gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu bağlamda, yeşil binaların tasarımının sürdürülebilirlik ve esneklik açısından kullanıcı ihtiyaçlarına uygun olması, bu çalışmanın temel amacını oluşturmuştur. Yeşil binaların sürdürülebilir ve esnek mimari tasarıma sahip olması sayesinde, yaşam alanlarının hem çevresel etkileri asgari seviyede tutması hem de kullanıcıların değişen taleplerine hızlı bir şekilde uyum sağlayabilmesi mümkün olacaktır. Çalışma dört aşamada ele alınmış olup birinci aşamada yerli ve yabancı kaynaklar incelenerek sürdürülebilirlik, yeşil bina kavramları ve yeşil bina sertifika sistemleri ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. İkinci aşamada yine yerli ve yabancı kaynaklar incelenerek esneklik kavramı, esnek mimari ve yaklaşımları hakkında değerli mimarların fikirleri göz önünde bulundurularak esnek mimari ölçütleri belirlenmiştir. Üçüncü aşamada LEED, BREEAM ve DGNB sertifikalarına sahip yeşil bina örnekleri seçilerek, esnek mimari ölçütleri ve sürdürülebilirlik özellikleri incelenmiştir. Son aşamada ise elde edilen bulgular değerlendirilerek yeşil binaların esnek mimari tasarım özelliklerine sahip olmasının bina sürdürülebilirliğine katkıları gözlemlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma yeşil binalarda sürdürülebilir ve esnek mimari tasarımı birleştirerek, gelecekte inşa edilecek binaların bu iki tasarımın nasıl bir araya getirildiğini ve binanın bu durumu nasıl bir arada karşıladığını açıklamak adına önemli bir adım olacaktır.
Özet (Çeviri)
In the building life cycle process, there is an increasing demand for green buildings that can respond to the desires, needs, requirements of building users, and environmental factors, while also adopting sustainability principles in terms of energy, resources, and cost. Upon examining existing studies, it has been observed that the number of studies addressing both sustainable and flexible architectural design in green buildings is insufficient. This situation underscores the necessity for research that focuses on solutions combining sustainability and flexibility in green building design. In this context, the primary objective of this study is to ensure that the design of green buildings is aligned with user needs in terms of sustainability and flexibility. Green buildings with sustainable and flexible architectural designs have the potential to minimize environmental impacts and quickly adapt to changing user demands. The study is conducted in four stages. In the first stage, a literature review is conducted on sustainability, green building concepts, and green building certification systems by examining both domestic and foreign sources. In the second stage, flexibility concepts, flexible architecture, and criteria for flexible architecture are determined by considering the opinions of influential architects through a review of domestic and foreign sources. In the third stage, green building examples certified with LEED, BREEAM, and DGNB are selected, and their flexible architectural criteria and sustainability features are examined. In the final stage, the findings are evaluated, and the contribution of green buildings with flexible architectural design features to building sustainability is observed. In conclusion, this study, by combining sustainable and flexible architectural design in green buildings, represents a significant step towards explaining how these two designs are integrated and how a building accommodates this dual aspect, providing valuable insights for the construction of future buildings.