Geri Dön

Frequency response function based modal updating of aerospace structures

Havacılık yapılarının frekans cevap fonksiyonu tabanlı modal güncellemesi

  1. Tez No: 859500
  2. Yazar: CEM GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 300

Özet

Bu çalı¸sma, frekans cevap fonksiyonu (FCF) tabanlı sonlu elemanlar model güncelleme tekniklerini inceleyerek, klasik modal yakla¸sımların yanı sıra Amplitude Residue (AR) veya di˘ger adıyla Response Function Method (RFM) yöntemini de de- ˘gerlendirmektedir. Ayrıca, kompozit malzemelerin sönüm de˘gerlerinin güncellenmesinde, FRF korelasyon fonksiyonlarına dayalı güncelleme tekniklerine de odaklanılmaktadır. Bu tekniklerin etkinli˘gi, cam elyaf takviyeli polimer (GFRP) kompozit bir kiri¸s üzerinde incelenmi¸stir. Çalı¸sma, bu sayede kompozit malzeme güncelleme literatürüne önemli bir katkı sa˘glamı¸stır. Dinamik Mekanik Analiz (DMA) testleri kullanılarak GFRP kompozit kiri¸sin frekansa ba˘glı sönüm davranı¸sı incelenmi¸stir. Bu testlerin sonuçları, FRF tabanlı model güncelleme teknikleri ile birle¸stirilerek kompozit malzemenin yapısal dinamikleri ve sönüm özellikleri daha iyi anla¸sılır hale getirilmi¸stir. Ayrıca, Modal Gerinim Enerji Yöntemi (MSEM) tekni˘gi kullanılarak kompozit laminatların sönüm davranı¸sı tahmin edilmi¸stir. Bu yakla¸sım, kompozit yapıların sönüm özellikleri ve yapısal dinamikleri hakkında derinlemesine bir anlayı¸s sa˘glamaktadır. Hava sönümlemesinin etkileri de analiz edilmi¸stir. Bu yakla¸sımın Yanıt Yüzeyi Yöntemi (RSM) ve Deney Tasarımı (DoE) ile birle¸stirilmesi, tek tek katların ve laminat yı˘gınlarının sönümleme özelliklerinin kapsamlı bir ¸sekilde incelenmesini kolayla¸stırmaktadır. Ayrıca çalı¸sma, Poisson plakalarının Çoklu Model Güncellemesi yoluyla, kompozit malzeme özelliklerinin belirlenmesi ve malzeme özelliklerinin benzersizli˘ginin sa˘glanmasına odaklanmaktadır. Sonuç olarak, bu çalı¸sma, FRF tabanlı güncelleme tekniklerinin, kompozit yapıların dinamik yanıtlarını do˘gru bir ¸sekilde tespit etme ve iyile¸stirmede etkin oldu˘gunu göstermektedir.

Özet (Çeviri)

This thesis explores finite element updating methods based on frequency response functions (FRFs), comparing classical modal approaches with newer techniques like Amplitude Residue (AR) or mostly called Response Function Method (RFM). It also uses FRF correlation functions such as Cross Signature Criterion (CSC) and Cross Signature Assurance Criterion (CSAC) for damping update of composites. Specifically, the thesis analyzes a Glass Fiber Reinforced Polymer (GFRP) composite beam, contributing to the limited literature on composite structures model updating. Additionally, Dynamic Mechanical Analysis (DMA) tests are utilized to determine the frequency-dependent damping behavior of the GFRP composite material. Integrating FRF-based updating techniques with DMA data enhances comprehension of structural dynamics and damping properties. The study also employs the Modal Strain Energy Method (MSEM) to forecast damping behavior, improving resilience and understanding of composite dynamics. Combining this approach with Response Surface Method (RSM) and Design of Experiments (DoE) facilitates a comprehensive study of damping characteristics of invdividual plies and laminate stack-ups. The influence of air damping on ply damping properties is also examined. Moreover, a concurrent investigation focuses on determining composite material characteristics through Multi-model Updating of Poisson's plates, ensuring uniqueness of material properties. In summary, the study confirms the effectiveness of FRF-based updating methods for composites, particularly those with specific damping properties. Validation underscores their importance and usefulness in real-world applications.

Benzer Tezler

  1. Plastik malzemeden üretilmiş otomotiv aydınlatma parçalarının modal analizi ve sonlu elemanlar modelinin güncellenmesi

    Modal analysis of automotive lighting parts produced from plastic materials and updating of finite elements model

    ERHAN AY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Makine MühendisliğiBursa Uludağ Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA TELLİ ÇETİN

  2. Finite element structural model updating by using experimental frequency response functions

    Deneysel frekans tepki fonksiyonları kullanarak yapısal sonlu eleman modeli güncellemesi

    MURAT ÖZTÜRK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2009

    Makine MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Bölümü

    PROF. DR. H. NEVZAT ÖZGÜVEN

  3. Effect of identification on seismic performance assessment of a tall building

    Sistem tanımlamanın yüksek bir binanın sismik performans değerlendirmesi üzerindeki etkisi

    KORKUT KAYNARDAĞ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    İnşaat MühendisliğiBoğaziçi Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SERDAR SOYÖZ

  4. Akustik yüzey dalga esasına dayanan filtrlerin analizi, tasarımı ve GSM sistemindeki uygulamaları

    Analysis and design of saw filter and saw filter applications in GSM

    H.CEMİL KARAGÜZEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERGÜL AKÇAKAYA

  5. Çok makinalı güç sistemlerinde parametre adaptif kontrol yönteminin incelenmesi

    Investigation of parameter adaptive control method for MMPS

    AYŞEN DEMİRÖREN