Güneş ve rüzgâr santrallerinin kurulum, bakım ve onarım aşamalarındaki risk değerlendirmeleri ve iyileştirme çalışmaları
Risk assessments and improvement initiatives in the installation, maintenance, and repair phases of solar and wind power plants
- Tez No: 859715
- Danışmanlar: PROF. DR. AKİL BİRKAN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji Santralleri, Güneş Enerjisi, İSG, Rüzgâr Enerjisi, Yenilenebilir Enerji, Power Plants, Solar Energy, Occupational Health and Safety, Wind Energy, Renewable Energy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünya nüfusunun hızla arttığı bu son yıllarda fosil yakıtlar hızla tükenmekte olup gelecek için ön görülen enerji ihtiyacını karşılayamayacak bir seviyeye gerileyeceği kabul görülmektedir. Bu durum insanları yeni enerji kaynakları araştırmasına yönlendirmiştir. Bu kapsamda güneş ve rüzgâr enerjisi temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları kategorisinde ilk akla gelen enerji üretim yöntemleri olmuştur. Güneş ve rüzgâr enerji santralleri hem ülkemizde hem de dünyada yatırım yapılan önemli alanlar haline gelmiştir. Yapılan bu yatırımlar temiz enerji kazandırmasının yanı sıra kurulum aşaması ve sonrasında ki bakım ve onarım aşamalarında meydana gelebilecek risk ve tehlikeleri de beraberinde getirmiştir. Güneş ve rüzgâr santralleri detayına inildiği zaman sanılanın aksine tamamen temiz kaynaklar değildir. Bu santrallerin, birçok alanda olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği (İSG) açısından kontrol edilip risk değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir. Özellikle güneş santrallerinde kurulum sırasında meydana gelebilecek kaçak akımlar, işletme süresi bitmiş güneş santrallerinin oluşturduğu tehlikeler ve rüzgâr santrallerinde kanat taşınması sırasında meydana gelebilecek kazalar gibi benzeri birçok risk faktörünün detaylı bir şekilde incelenip önlem alınması gerekmektedir. Kanunlar ve yönetmelikler gereği, bu santraller, elektrik enerjisi üretimi olarak tanımlanan ve 35.11.19 nace kodlu olan çok tehlikeli işyeri sınıfı kapsamındadır. Bu tez çalışması, rüzgâr ve güneş santrallerinde kurulum aşamasından itibaren alınması gereken İSG önlemlerini içermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, with the rapid increase in the world's population, fossil fuels are depleting rapidly, and it is widely accepted that they will not be able to meet the anticipated energy demand for the future. This situation has prompted people to explore new energy sources. In this context, solar and wind energy have become the first methods that come to mind in the category of clean and renewable energy sources. Solar and wind farms have become significant areas of investment both in our country and worldwide. While these investments contribute to clean energy, they also bring along risks and hazards during the installation, maintenance, and repair stages. Contrary to common belief, when delving into the details of solar and wind farms, it becomes evident that they are not entirely clean sources. Like in many fields, it is crucial to assess and manage the risks in terms of occupational health and safety (OHS). Especially in solar farms, potential risks such as leakage currents during installation and hazards posed by decommissioned solar farms, as well as accidents during the transportation of wind turbine blades in wind farms, need to be thoroughly examined, and preventive measures must be taken. According to laws and regulations, these farms fall under the category of very hazardous workplaces, defined as Class 3, with the NACE code 35.11.19 covering electricity generation. This thesis work encompasses the OHS measures that need to be taken from the installation phase onward for wind and solar farms.