Türkiye'de kadına yönelik istihdam politikaları: AB ülkeleri ile karşılaştırmalı bir analiz
Employment policies for women in Turkey: A comparative analysis with EU countries
  1. Tez No: 859714
  2. Yazar: GÜL TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, İstihdam, Kamu Sektörü, Kamuda Kadın İstihdamı, Women, Employment, Public Sector, Employment of Women in Public Sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde toplumsal dönüşüm ve eşitlik çabalarıyla birlikte, kadınların iş hayatındaki katılımı ve rolleri önemli ölçüde artmıştır. Artan farkındalık ve eşitlik talepleri, kadınların iş gücüne daha fazla katılmasını teşvik etmiş ve iş dünyasında daha etkin roller üstlenmelerine olanak sağlamıştır. Kadınların istihdama katılımını artırmak ve cinsiyet eşitliğini sağlamak hem Türkiye'nin hem de Avrupa Birliği ülkelerinin öncelikli hedeflerinden biri haline gelmiştir. Bu doğrultuda, çeşitli politika ve programlar yürütülerek kadınların işgücüne katılımının artırılması ve iş yaşamındaki fırsat eşitliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu araştırma, AB ülkelerinde ve Türkiye'de kadın istihdamını artırmaya yönelik yürütülen politikaları ve bu politikaların uygulanma durumunu analiz etmektedir. Araştırmanın odak noktası, Türkiye'nin AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında kadın istihdamı konusundaki ilerlemesini ve hâlâ mevcut olan engelleri ortaya koymaktır. Bu bağlamda Türkiye'deki kamu kurumlarında kadın istihdamının mevcut durumu ve bu kurumlarda çalışan kadınların karşılaştığı sorunlar incelenerek, bu sorunlara çözüm önerileri sunulmasını amaçlamaktadır. Bu araştırma, literatür taraması, karşılaştırmalı analiz ve istatistiksel verilerin incelenmesi yoluyla birçok metodolojik yaklaşımı bir araya getirmektedir. Kadın istihdamıyla ilgili mevcut veriler üzerinde yapılan analizler, Türkiye'deki kamu kurumlarında kadın istihdamının Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla belirgin bir şekilde düşük olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları, Türkiye'nin kadın istihdam oranlarını arttırmada başarı sağlama ve AB standartlarına yaklaşma konusundaki ilerlemesini anlamamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, with the efforts for social transformation and equality, women's participation and roles in business life have increased significantly. Increased awareness and demands for equality have encouraged women to participate more in the labour force and enabled them to assume more active roles in the business world. Increasing women's participation in employment and ensuring gender equality has become one of the priority objectives of both Turkey and the European Union countries. In this direction, various policies and programmes are implemented to increase women's participation in the labour force and to ensure equal opportunities in business life. This research analyses the policies to increase women's employment in EU countries and Turkey and the implementation status of these policies. The focus of the research is to reveal Turkey's progress in women's employment compared to EU countries and the obstacles that still exist. In this context, it aims to analyse the current situation of women's employment in public institutions in Turkey and the problems faced by women working in these institutions and to propose solutions to these problems. This research combines several methodological approaches through literature review, comparative analysis and analysis of statistical data. Analyses of available data on women's employment reveal that women's employment in public institutions in Turkey is significantly lower than in European Union countries. The research results will help us understand Turkey's progress in achieving success in increasing women's employment rates and moving closer to EU standards.